yeşil çay

luca
hazırlanışı belirli kurallara göre yapılması gereken bir içecek. öncelikle, ideal sonucu almanız için gereken demlik türü dökme çelikten yapılmış demliklerdir. bunlar çayın ısısını daha iyi muhafaza eden, demi daha taze tutar. türkiye’de bulması zor olduğu için yerine porselen demlik, o da yoksa cam demlik kullanılabilir.

ikinci olarak; su sıcaklığı kaynama noktasında olmamalıdır. yani henüz kaynamış suyla çayı demlemeniz amiyane tabirle "haşlama çay" yapmanıza neden olur, bununla birlikte muhteviyatındaki antioksidanların işlevsiz kalmasına neden olur. o nedenle, su kaynadıktan sonra 15/20 saniye kadar beklenip suyun sıcaklığının 70/75 dereceye düşmesi beklenir. yeşil çay için ideal su sıcaklığı budur.

üçüncü olarak; yeşil çay yaprakları önceden demliğin içine konulup üstüne su dökülmez. tam tersi; önce sıcak su konulur, çay yaprakları suyun içine atılır. bu şekilde, çay yaprakları üstüne belli bir basınçla sıcak su döküldüğü için zarar görmez.

dördüncü olarak; ideal demleme süresi 4 dakikadır. 4 dakikadan önce içilen yeşil çaydan tat alamayacağınız gibi 4 dakikayı geçtikten sonra da yeşil çay zararlı kimyasallar salgılamaya başlar. tadı acılaşır, içimi zorlaşır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol