why nations fail

fermentation
sonucu (bkz: başarısız devlet) ingilizcesi failed state olan ülkenin vatandaşlarına temel hizmetleri dahi sağlayamayacak kadar aciz düştüğü, kendisini devlet yapan en önemli şartlardan biri olan tek ve hakim otorite olma vasfını [insanlar toplu halde ve gönüllü olarak hakimiyet ve egemenlik yetkisini, devleti hukuksal olarak bağlamak suretiyle devretmesiyle vatandaş vasfı kazanır.(bkz: jean jacques rousseau )(bkz: toplum sözleşmesi)] kaybettiği duruma verilen isimdir.

devletlerin neden başarısız olduğu konusunda tahmin edebileceğiniz üzere bir adet liberal bir adet de sol görüş vardır. liberal görüşlü arkadaşlar devletin başarısız olmasını sadece temel hak ve özgürlüklerin kamusal bağlamda tahsis edilememesine bağlarken sol jargonlu arkadaşlar merkez periferi ilişkilerine(bkz: immanuel wallerstein ), ülkelerin eşitsiz gelişimi ve uluslararası sömürüye bağlamaktadır.

not: işbu entry tamamen sübjektif bir dille yazılmış olup suserlerin içeriğe katılıp katılmaması satırların sahibini çok alakadar etmemektedir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol