web tasarım

k4rt4l
"bildiğin site yapma canııım" diye giriyorum olaya.günümüzde artık herkesin bazı programlar sayesinde rahatça yaptığı şey.o programlardan biride dreamweaver.yine programı üreten adobe’nin ürünü olan flash ile çok hoş bi site yapabiliriz elbette.ama asıl iş orda değil.asıl adı internet programlama olan bu alanında dilleri mevcut.az önce bahsettiğim programda da menüde görünen code butonuna basarsak eğer, işin aslında ne kadar karışık olduğunu görürüz.yani asıl iş o programda değil,programcı mantığıyla girildi mi olaya her zaman daha mükemmel sonuçlar elde edilir.ama malesef ülkemizde henüz hakettiği önemi bulamamış bu iş alanı.en bilindik iki dil şüphesiz php ve asp’dir.
igor
sahsimin bu olaya "henuz" adapte olarak ogrenmeye ,uygulamaya calistigi seydir. yolun basinda olan bu guzide sozluk kardesinize yardim etmek birlik ve beraberligimizin en temel anlamda duygusal ve butunleyici parcalarini tamalarken, sahsimin da eksik oldugu konularda kendisini gelsitirmesine vesile olacaktir kanaatindeyim.
greyfurt
ilk olarak adı üstünde tasarımdır, tasarlamaktır. öyle "2 fotoyu bir araya getir, copy paste script’i daya, hadi sıradaki..." demek değildir. (böyle yapanlarda bu kadar para alıyorlar zaten. sonra oturup ağlıyorlar; "ay bizim işi artık ilk okul çocukları bile el attı, piyasayı kırıyorlar, para kazanamıyoruz" diyorlar. oysa sen gerçekten kaliteli iş yapıyorsan rekabete açık olmalısın. farkın ortaya çıksın işte)

birde grafik tasarım, web yazılım gibi çeşitli alt dalları vardır. genelde bu işe el atanlar, hepsini birden kotarmayı hedeflediklerinden, hiç birini başaramayıp soğurlar yada geçim derdine düşüp şikayet ettikleri adamlardan biri olur çıkarlar. (300 liraya site yaparım ağbii)

müşterinin ihtiyaçları ve talepleri, hitap ettiği ve/veya hedeflediği kitle (genç/yaşlı, zengin fakir yada çok genel bir müşteri profili olabilir) , ön plana çıkarmak istediği ürün ve/veya hizmetleri (genelde ana sayfadaki bannerların konusunu oluşturur bunlar), faaliyette bulunduğu sektör yada sektörler (gıda, inşaat vb...) tasarımı etkileyen temel bazı kriterlerdir.

kısacası müşteriyi anlamadan, dinlemeden, çalışanlarıyla patron olmadan sohbet etmeden (önemli tiyoları alacaksınız, benden söylemesi) müşterinin kısa ve uzun vadeli amacını anlamadan, faaliyette olduğu sektörü ve sektördeki konumunu anlamadan, öğrenmeden web tasarım olmaz. (olursada 300 tl olur. eheuhehe)

aslında yazacak o kadar çok şey varki, hangi birinden başlasam bitmeyecek. bu yüzden kısa bir kaç tavsiye yazıp tamamlayayım istiyorum:

- müşterinize bu işin bir süreç olduğunu iyi anlatın, süreç hakkında bilgilendirin ve takvime uyun.

- muhatabınızın kim olacağını, konu hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğunu öğrenin (10 kişinin dahil olduğu tasarım işlerinin asla bitmediğini acı deneyimlerle öğrenmenize gerek yok)

- yerli yabancı rakip sitelere bakın, sırasıyla; sektörü, müşteriyi ve müşterinin sektördeki konumunu iyi öğrenin. (patron/yöneticilerle konuşun, çalışanlarla konuşun, internette gezinin vb...)

- muhatabınıza(müşteri’nin vekil tayin ettiği kimse) her istediğinin neden olamayacağını iyi anlatın. (sonuçta işten kaçmadığınızı yada istediği şeyin kompozisyona neden zarar verdiğini yada her ne sebepse bilmek hakkı)

- talip olduğunuz işin niteliğini iyi öğrenin (bir arkadaşım büyük bir kırtasiye toptancısından bir sipariş almıştı. siteye girilmesi gereken 4000’den fazla ürünü olduğunu sonradan öğrendim ve başarılar diledim kendisine - burada dikkat çekmek istediğim nokta şu; her işin bir fiyatı vardır. piyasanın biraz üstü bir fiyata bu kadar dehşet bir iş yüküne talip olmamalıydı)

- nelere söz vermeniz gerektiğini öğrenene kadar verdiğiniz sözeri tutun. gerekirse zaman ve para kaybedin ama sözlerinizi tutun. (bir süre sonra zaten otomatik olarak tutamayacağınız sözler vermemeye başlıyorsunuz)

- müşterinin kurumsal grafiklerini mümkün olan en iyi, en güvenilir kalite ve formatta (vektörel olursa dadundan yinmez) alın. alamazsanız sze yaşatacağı sıkıntı ve iş yükünü anlatın, gerekiyorsa fiyatlandırın. (bu müşterinin yükümlülüğüdür)

- aklınıza gelen mükemmel fikiri müşteriye itelemek için uğraşmayın. sizin niteliklerinizi en üst düzeyde gösterebileceğiniz bir fonksiyon, müştenin amacına uygun kompozisyona ters düşüyorsa değersizdir. (örneğin; abartılı animasyonlar yapıyorlar. bir süre sonra sıkıcı geliyor, gözü yoruyor. abartmayın, her işin makulu var)

- kim ne derse desin bütçe tasarımı etkiler. adama kazanacağının 10 katı iş çıkarma. aldığın para kadar vaktini ayır. (bu dengeyi tutturmayı da bir süre sonra öğreneceksin. aslında reklam piyasasında en önemli 2-3 kriterden biridir bu - tümüyle bence)

- kendi beğenmediğin şeyi müşteriye götürme. kendi yaptığın şeyi sırf sen yaptın diye beğenme. (genelde bu işi yapanlar müşteriden önce bu işi yapan diğer arkadaşlarına göz attırırlar. 2. bir göz her zaman faydalıdır)

aklıma gelenleri yazdım. aklıma gelmeyenler başınıza gelmesin inşallah.
kurbanlikkedi
Merhabalar öncelikte bu iş ile uğraşı ve bilgilerini kullanan web tasarım firmaları ve bu firmalarda yer alan web tasarım uzmanları günümüzde daha doğrusu ayaklar altına düştü. Bende içinde bulunduğum web sektöründe web tasarım üzerine bir çok kişi ile tanıştım ve izlenimlerim oldu. Kopyala pasta bu saçmalıktan öte bir şey değildir. Kaliteli bir yatırım ve geleceğe dönük bir yatırım yapılacaksa web tasarım uzmanları ile görüşmeleri en doğru yoldur.

Bir alıntı yapmak istiyorum
El Elden Üstündür. Atasözü vardır babalarımızdan duyduğumuz
http://bilgisozluk.com/el-elden-ustundur_76405
rk1070
web tasarım denilince insanların aklına site programlama gelsede aslında web tasarım sadece front end i kapsar. web programlama kavarmı ise back end kısmını ikisinin birlikte olarak yani sitenin komple kodlanması olayı ise web geliştirmedir. hem back hem front da iş yapabilen kişi ise web tasarımcı değil web geliştiricidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol