türkiye cumhuriyeti

firambogaz
kısaca türkiye, topraklarının bir kısmı asya, bir kısmı da avrupa kıtasında yer alan, idare şekli demokratik ve laik cumhuriyet olan bağımsız bir ülkedir. osmanlı devleti’nin i. dünya savaşı sebebiyle 20. yüzyıl başında yıkılmasından sonra, 1923 yılında türk kurtuluş savaşı ile, mustafa kemal atatürk önderliğinde kurulmuştur.

imparatorluklar devrinin kapanıp, ulus devletler devrinin başladığı bir ortamda, yirmiden fazla etnik yapının barındığı, gelişememiş, savaş yorgunu bir müslüman-köylü toplumunun, modern bir burjuva toplumuna, tek bir millete dönüştürülüp, kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olmasını amaçlayan radikal reformlar dizisi, devletin kuruluşundan itibaren atatürk inkılapları olarak anılıp benimsenmekte ve halen sürdürülmektedir. bu devrimler sayesinde türkiye, islâm aleminin en modern ve gelişmiş devleti haline gelmiştir.

başkenti ankara, en büyük şehri istanbul’dur. dünyanın en büyük ve önemli metropollerinden olan istanbul’un, kesintisiz 1500 senelik imparatorluk başkenti olma özelliği bulunur.

türkiye cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. birleşmiş milletler, nato, avrupa parlamentosu ve islam konferansı örgütü türkiye’nin üye olduğu uluslararası örgütlerden bazılarıdır. 3 ekim 2005 tarihinden itibaren de avrupa birliği’ne tam üyelik için müzakerelere başlanmıştır
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol