trabzon

myysteriouss
coğrafya:
dar bir sahil şeridinin ardında denize dikey uzanan dağlık bir araziye sahip olan ilin merkezi boztepe (antik minthrion tepesi) üzerine kurulmuştur. il topraklarının 22,4 % yayla, 77,6 % si ise tepelerden oluşmaktadır.


iklim:
karadeniz’e özgü ılıman iklime sahip kentte hava sıcaklığı yıl boyunca 10° - 20°c arasında değişirken yaz ortalaması 27°c, kışın en soğuk zamanı (kalandar zamanı)ise 5°c civarındadır.


dereler:the değirmendere (piksidis), yanbolu, fol, karadere, koha, sürmene (manahos), solaklı, baltacı and iyidere (kalopotamos)


göller:
çakırgöl, uzungöl, serra gölü, haldizen gölü


turistik yerleri:

roma imparatorluğu ve osmanlı döneminde eyalet merkezi olmuş, ortaçağ’da bir rum imparatorluğuna başkentlik yapmış kent doğal güzelliklerinin yanısıra pek çok tarihi yapıyı barındırmaktadır. bunların en önemlileri:

manastırlar: sümela manastırı, ayasofya müzesi,kaymaklı manastırı(amenapırgiç ermeni kilisesi), kızlar (panagia theoskepastos) manastırı, gregorios peristera (hızır ilyas)manastırı, kızlar (panagia kerameste) manastırı, vazelon manastırı,
hagaios savas (maşatlık) kaya kiliseleri,
kiliseler ve camiler: hagia anna (küçük ayvasil), sotha (st. john)k, hagios theodoros, hagios konstantinos, hagios khristophoras, hagios kiryaki, santa maria, hagios mikhail, panagia tzita, fatih (panagia khrysokephalos), yeni cuma (hagios eugenios), nakip (hagios andreas kilisesi), hüsnü köktuğ (hagios eleutherios), iskender paşa camii, semerciler, çarşı camii, gülbahar hatun camii
konaklar:memiş ağa konağı (sürmene), çakıroğlu ismail ağa konağı (of), çakıroğlu hasan ağa konağı, sarımollaoğlu topal mustafa evi (araklı)

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol