termopil savaşı

ederleziavela
(bkz: thermopylae)

batı uygarlıkları icin bir donum noktası olarak nitelendirilen, persler ve yunanlılar arasında ya$anmıs sava$.

sava$ın ya$andıgı yer, yunanıstan’da bulunan unlu thermopylae ( ates gecitleri )gecitidir.

300 spartalı adlı film incelendiginde, pers kralı darius’un atinalılara yenilmesi ile gaza gelen darius’un oglu kserkses, babasının ruyası olan " toprak geni$letme " devrimini devam ettirmi$tir.

o donemin bilinen en nufuslu sehri atina, kazanmasına ragmen pers orduları ile girdigi amansız sava$lar neticesinde oldukca zayıf du$mustur.

bu durumu fırsat bilen pers kralı kserkses, sayıları milyonlar ile nitelendirilen buyuk ordusunu helles pontos’u gecerek yunanıstan uzerine gondermi$tir.

atinalılar ile yıldızı hicbir zaman barı$mayan spartalılar buyuk bir cesaret ornegi gostererek muttefikleri arkadia’lılar ve boeotialiler ile pers ordusunu yava$latmak uzere ates gecitlerine ilerlemi$lerdir.

burada amac, yunanistan halkının topyekun birle$ip bir ordu olu$turmasını saglayacak zamanı kazanmaktır.bunun icin spartanın en cesur 300 askeri secilir ve sparta kralı leonidas onderliginde ates gecitlerine konu$lanır.burada 7 gun suren cetin direni$in sonunda kral leonidas ve 300 adamı olur.bu sure icinde buyuk bir ordu olu$turan yunanlılar persleri bozguna ugratır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol