sparta

shevek
sadece erkeklerinin değil kadınların da savaş eğitimi aldıkları şehir devlet. antik yunanistan’ın en güçlü kadınlarına ev sahipliği yaptığı gibi savaşa giden tüm spartalı erkeklerin kaybedilmesi durumunda şehrin son savunmasını kadınlar yapmaktadır. kadınların en özgür oldukları antik yunan şehridir ayrıca.

herodot, sparta’dan "güzel kadınların şehri sparta" diye bahseder yazdıklarında. sparta’da kadınlar fiziksel yönden de, bilgi birikim yönünden de dönemin sanat, mantık şehri atina’daki kadınlardan çok daha serbest ve özgürdürler. spartalı kadınlar erkeklerle eşittir.

ayrıca sparta köleliğin olmadığı tek antik yunan şehir devletidir. sparta’da zenginlik ve özgürlük paylaşımı mecburidir. spartalılar arasındaki eşitlik olgusu antik çağ için aşırı yüksek ve günümüzde ancak görülen türdendir. bu nedenle sparta’yı pro komünist bir şehir devlet olarak tanımlamak doğrudur.

not: sparta’da her şeye rağmen kozmopolit toplum -kozmopolit olması nedeniyle- sınıflar halindeydi. bir anlamda minik sscb. yüksek eşitlik ve kardeşlik olgusu spartalılar arasındadır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol