sivas katliamı

instrument
ben her zaman olayları temelinden bakarak, son derece objektif bakış açısıyla değerlendiririm. hiç kimse bana "sen bu sözlükte şu görüşün propagandasını yapıyorsun", "bize şu düşünceyi dayatıyorsun" sürekli "aynı görüş üzerinden düşüncelerini aktarmaya çalışıtyorsun" diyemez. bunları bana diyebilen kişi cevabını alır.

yine aynı bakış açısıyla söylüyorum ki,

sivasta yakılan o kadar insanın bü güne kadar hatırlanmasını sağlayan vicdan ve bu günlere kadar unutulmamasını sağlayan açık düşünceli insanlar bu konu hakkında bahsederken, diyorlar ki sivas katliamı.

bu konu biraz da iç güdüsel bir görüştür. o kadar insanın orada canlı canlı yakılması, öldürülmesi, yakanlara kayıtsız kalınması tabiki insanın elinde olan birşeydi. tüm bunların olmasına göz yumuyorsak o zaman katletmişiz demektir. bunun adı katletmekir. evet şimdiye kadar bunun ismini katletmek olarak telafuz ettiysek de, temelde bunun gerçekten katletmek olduğunu anlayamamışızdır. bu bir özleştiridir aynı zamanada.

o zaman ki devlet yöneytimiyle bu zamanki devlet yönetimi arasında bir fark yok. dolayısıyla katil olan devlet şimdiki devlettir. aynı zihniyet, aynı politikadır.

sivas katliamını temelde sadece alevileri yok etmek üzerine kurulu olan bir hareket olarak görmemek lazım. çünkü sivasta o gün katledilenler arasında sünniler de vardı, yabancılar da vardı.

sivas katliamı sadece demokrasiyi isteyenleri, halkın değerlerini ömür boyu yaşatma çabasında olanları, ezilen halkın sesini duyurmak isteyenleri hedef almıştır. bu amaçlarını başarmış gibi gözüküyorlar. biz sesimizi çıkartmadığımız sürece başardıklarını sanacaklar.

kabul edilmeli ki bu bir katliamdır. katliam kelimesinin anlamını henüz en ince ayrıntısına kadar düşünebilmiş değiliz. düşünün katliam nedir. katletmek nedir. bu gün hangi insan bir insanı katledebilir? hangi insanın vicdanına sığabilir böyle bir eylem?

katliamdır evet. düşünün katliam kelimesini. ya da resimleri araştırın izleyin, videoları seyredin, onlarca insanın diri diri yanmasının ne demek olduğunu anlayın.

yananların sıradan insanlar olmadığını düşünün. hepsinin birer aydın, birer sanatçı, birer hümanist olduklarını düşünün.

yine de katliam olmadığını düşünüyorsanız buna şaşırmayız. çünkü zaten her iki oydan bir tanesi akp lehine.

ben buna şaşırmam. yanmışız biz.

yana yana ağdınlığa çıkamamamışız biz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol