şeker

luca
vücudun başlıca enerji kaynağıdır? ve bunun dışında herhangi bir faydası olmamakla birlikte; obezite, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, akciğer ve pankreas kanseri gibi birçok hastalığın nedenidir. şekerden kasıt sadece sofra şekeri veya çikolata değildir; protein ve yağlar dışında, yediğiniz her şey vücutta şekere/glukoza dönüşür; glukoza dönüşen şeker insülin yardımıyla kas ve karaciğer hücrelerinde, daha sonra enerji olarak kullanılmak glikojen olarak depolanır. depolanan bu şeker, fiziksel aktivitelerle yakılmazsa bir sonraki aşamada yağ olarak depolanır; depolanan şeker yakılmazsa, insülin aracılığı ile hücreye girmeye çalışan şeker hücrelere giremez, akabinde insülin direnci/tip 2 diyabet gelişir. bu süreç devam ederse; hareketsiz yaşam ve aşırı karbonhidrat/şeker tüketiminin sonucunda vücut insülin üretimini durdurur ve şeker hastalığı/tip 1 diyabet gelişir. bunun dışında, kanda oluşan kan yağı/trigliserid kalp damar hastalıklarına; şekerin vücutta yarattığı tahribat nedeniyle kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olur.

peki bu durumda, tüm vücut sisteminin çalışması için günlük 200 gram şekere ihtiyacınız varken, ki bu da bir tabak pilava veya birkaç dilim ekmeğe eşitken, bu kadar hastalık riske girmeye diğer mi?

değmez.

daha sağlıklı olan nedir peki?

yağlar.

evet, kullanacağınız zeytinyağı tereyağı gibi yağlar ve alacağınız bol protein tüm enerji ihtiyacınızı karşılayabilmektedir. yağlar glukoza dönüşmez fakat vücut karbonhidratsız kalınca enerji için proteinleri glukoza dönüştürmek ister ama bunun için de ayrıca enerjiye ihtiyacı vardır, bu durumda yağlar devreye girer ve vücut, kandaki yağı parçalamaya başlar. bu durumda, yağın parçalanmasıyla yağdaki ketonlar açığa çıkar. ketonların özelliği şudur: çok iyi bir enerji kaynağıdır ve beyinde glukozu taklit ederek tüm vücudun enerji/şeker ihtiyacını giderir. üstelik bu şekilde hem enerji için karbonhidrata olan bağımlılığınız ortadan kalkar, hem de 1 gram yağın 9 kalori olması nedeniyle (1 gram karbonhidrat 4 kaloridir) daha hızlı ve sağlıklı kilo verirsiniz. üstelik karbonhidrat gibi vücutta zehir etkisi yaratmaz sağlığınızı korumuş olursunuz.

gördüğünüz gibi, karbonhidrat/şeker vücudun tek enerji kaynağı değildir ve vücudun 1 gram dahi şekere ihtiyacı yoktur.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol