pele

darth sidious


edson arantes do nascimento pele, 1940 yilinda dunyaya geldi. futbola bauru atletic takiminda baslayan pele, 1955’te gectigi santos kulubu’nde 1956’da a takimina alindi.

ilk dunya sampiyonlugu’nun 1958’de tatti. yedekler arasinda isvec’e goturulen pele oyuna girdigi zamanlarda basarili futboluyla dikkatleri uzerine cekti ve milli takimin ilk onbirinde yer alarak kupayi kaldiranlar arasina girdi. 1962 dunya kupasi onun icin kotu bir donemdi. pele sakat oldugu icin bu milli takima cagrilmadi.

futbol’un tacsiz krali olarak adlandirilan pele, 1970 dunya kupasinda hem olgun bir futbolcu hem de dunyanin gelmis gecmis en iyi futbolcusu oldugu gosterdi ve brezilya bu dunya kupasindan da sampiyonlukla cikarak 3 kez kupayi evine goturdu.

her an her seyi yapabilecek teknikte bir oyuncu olmasi, rakiplerin korkulu ruyasi haline getirdi onu fakat o bununla simarmak yerine kendisini daha da gelistirmeye calisti. 1974 yilina kadar oynadigi santos takiminda tam 1284 gol atti. o da tatilini abd’de gecirdi ve new york cosmos takimina transfer oldu. 1977’de de futbolu birakti.

dunyanin gelmis gecmis en buyuk futbolcusu olarak gosterilen pele, butun dunyada futbol icin olcu ve hedef olarak gosterilmektedir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol