ortadoğu

ankakusu
israilin lubnana girmesi ile ortadogu da uzun suren gerginlik doruga ulasti.
israil hizbullahi hedef alan salidirilarinda acikca iran ve suriyenin terore yardim ettiklerini belirtti.
buna karsin hem suriye hemde iran oldukca sert cevaplar verdiler. suriye gerekirse savastan kacmayacagini iran ise suriyeye mudahele oldugu takdirde israile savasacagini belirtti.
tum aciklamalara ragmen israil operasyonu yurutmekte kararli. ayrica bir kac israil sehride bombalanmakta.
abd ve israil ne hikmetse turkiyenin arabuluculuk yapmasini sikca dile getiriyorlar.

ortadogunun yakin gelecekte daha bir cok seye gebe olacagi asikar.

genelkurmay ve hukumet pkkya karsi sinir operasyonunda israrci. nitekim abd buyukelcisinin sinir otesi operasyona sicak bakmiyoraz mesajina bir hayli sert ve cesur cevaplar verildi.
genelkurmayin bu hususta israrci oldugu kesin lakin akp hukumeti cesur aciklamalarda bulunsada bunu ne kadar surdurecegi mechul.
kuzey iraka operayon konusunda da uc degisik operasyon dusunulmekte. bunlarin hangisinin uygulanacagi su an karara baglanmis degil.

tam bu hareketlilik esnasinda mesut barzani denilen herifin kurdistan uygun bir zamanda kurulabilir, bu devlet kurtlerin dogal hakkidir demesi ankarayi ve genelkurmayi iyice kizdirdi.
herif turkiyeye, gir diyor kuzey iraka. tabi kuzey iraka girince abdnin tutumunu kestirmek pek mumkun degil. gazetlere bakilirsa abd ve turkiye su an karsi karsiya.
zaten barzani denilen herifin amaci turkiyeyi abd ile karsi karsiya getirmek. bu arada onlarda kurdistani kurmaya yonelecekler.
kurdistan kuruldugu vakit israil bir daha ortadoguda yalniz kalmaycak. israil-kurdistan ve dogal olarak abd ile turkiye, iran ve arap ulkeleri karsi karsiya gelecek.

israil, abdyi suriye ve irana karsi operasyona zorlamakta...
simdi dusunelim boyle bir operayon olsa turkiyenin tutumu ne olmali?

abd gazetlerinin akp hukumetini elestirirken turkiyeyi hangi tarafa cekmek istedigi acik. turk ekonomisine 10 milyar dolar girmis bunu da teroristin biri saglamis diye haberler yapilmakta. ayrica akplilerin o teroristle dost oldugu belirtilmekte. haber dogru olabilir lakin bu haberin bu donemde verilmesini tesaduf olarak gormemek lazim.

irak operasyonunda turkiyenin de yer almasini kuzey iraka girmesini hep istedim, gerek duydum. ama iran asla bir irak degil. zaten iranda bizim isimiz olamaz. eskisi gibi abdnin uslerde israrci olacagini da dusunmemekteyim.

turkiye eger kuzey iraka girerse bu corbanin icine girecegini kesin olarak goruyorum. cunku ordu iraka girdigi takdirde karsisina kurtleri alacak. kurtlerin ortadoguda su an israilden sonra abdnin en onemli muttefiki oldugu belli. hedefleri bagimsiz bir kurt devleti. israilin de temennisi bu zaten. ortadoguda araplarla dusman bir muttefik ariyorlar.
bunun disinda iranin pkkya karsi yaptigi operasyonlar cercevesinde iraka girmesi de muhtemel. eger bu da gerceklesir ise turkiye-iran ile muttefik olmak zorunda kalacak.

lakin, soyle bir durumda soz konusu. abd eger irana operasyon yapacak olursa irakta yaptigi gibi ulkenin azinliklarini kullanacagi ortada. iranda ki en buyuk azinlik hatta bazi kaynaklara gore fars cogunluga yakin bir nufusla azerilerdir. abdnin turkiye ustunden azerilere nufuz etmesi gayet dogal karsilanabilir. bu sartlarda belki abd irak hususunda turkiyeye taviz verebilir bahcede havlayan kurt liderlerini susturabilir. ve iraka girme konusunda taviz verebilir.

bana kalirsa iran asla karsimiza alinmamalidir. ha abd alinmalimidir? hayir.. akp hukumetini cok zorlu bir donem beklemekte. bana kalirsa cok politikalilik en iyi cozum yolu. ki su ana kadar akp hukumeti bunlari iyi yapmakta. yani her seyi cok iyi kiviriyorlar.

bizim yapmamiz gereken ise, ne olursa olsun karsimiza kim cikarsa ciksin tek vucut olup gerektiginde karsi koymaktir. bunu her anlamda anlamanizda bir mahsur yok...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol