ömer seyfettin

yirtik rahibe
ozellikle ilkokul doneminde onerilmesine ragmen, ben cocuguma o yasta omer seyfettin okutup ruhunu daraltamam. liseye baslamadan onceki yaz tatilinde ,turk edebiyatinin bu unlu yazarindan haberdar olsun diye belki bir tane kitabini okuturum.
darth sidious


28 subat 1884 tarihinde gonen’de dogdu. ogrenimine gonen’de baslayan omer seyfettin, ayancik’ta ve annesiyle birlikte geldigi istanbul’da aksaray’daki mekteb-i osmaniye’ye devam etti. eyup’teki baytar rusdiyesi’ni bitirip asker cocugu oldugu icin kuleli askeri idadi’sine yazildi (1893). bir muddet sonra da edirne askeri idadisi’ne naklolarak ogrenimini burada tamamladi. daha sonra istanbul’da mekteb-i harbiye’ye gelen omer seyfettin, piyade mulâzimi sânisi rutbesiyle buradan mezun oldu.

izmir’de tegmen (1903-1910), daha sonra da ustegmen olarak rumeli’de gorev yapti (1908-1910). askerlik’ten ayrilip selanik’e gelerek, genc kalemler dergisi’nde yazmaya basladi. balkan savasi’nda tekrar subay olarak orduya dondu. yunanlilar’in elinde bir yil kadar esir kaldi. esareti sirasinda da oyku yazamaya devam ederek bunlari halka dogru, turk yurdu ve zakâ dergilerinde yayimladi. istanbul’a donunce ordudan ikinci kez ayrilip, olumune kadar kabatas lisesi edebiyat ogretmenligi yapan omer seyfettin, 6 mart 1920 tarihinde istanbul’da oldu.
firambogaz
eserleri

şiir:
ömer seyfettin’in şiirleri (1972, fevziye abdullah tansel derlemesi)

roman:
ashâb-ı kehfimiz (1918)
efruz bey (1919)
yalnız efe (1919, 1988)

öykü:
harem (1918)
yüksek ökçeler (1922, 1988)
gizli mabed (1923, 1988)
beyaz lale (1938)
asilzâdeler (1938)
ilk düşen ak (1938, 1980)
mahçupluk imtihanı (1938, 1982 bir oyun da içerir)
dalga (1943, 1952)
nokta (1956)
tarih ezelî bir tekerrürdür (1958)

inceleme:
milli tecrübelerden çıkarılmış ameli siyaset (1912)
yarınki turan devleti (1914)
türklük mefkuresi (1914)
türklük ülküsü (ilk 3 kitap birarada ölümünden sonra, 1975)

underpressure
öyküleri ile türk edebiyatının en önemli yazarları arasına girmiş yazardır. olay ve durum tahlilleriyle ön plana çıkan öyküleri, her biri de ayrı bir toplumsal manaya değinir. ayrıca yazdığı tarihi öykülerle, türklük şuuru üzerinde durduğu öyküleriyle dönemin nabzını tutan eserler ortaya çıkarmıştır. onun gibi başka bir yazar daha öyküleriyle toplumu ve olan biteni bu derece etkili ve iyi anlatamamıştır.
omer seyfettin
kendisi harika bir yazardır.yalnız efeyi okumanızı öneririm.ömer seyfettin orada bir kadının neler yapabileceğini anlatmış.en güzel kitabı bu demiyorum ama harika bir kitap.

ömer seyfettin 1884 yılında gönen’de (balıkesir) doğdu. asker olan yüzbaşı ömer şevki bey’le fatma hanım’ın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. öğrenimine gönen’de bir mahalle mektebinde başladı. ömer şevki bey’in görevinin nakli dolayısıyla gönen’den ayrılan aile inebolu ve ayancık’tan sonra istanbul’a geldi. ömer seyfettin, önce mekteb-i osmanî’ye, ardından 1893 ders yılı başında da askerî baytar rüştiyesi’ne kaydedildi. bu okulu 1896’da tamamlayarak edirne askerî idadîsi’ne devam etti. 1900’de idadî’yi bitirerek istanbul’a döndü. burada mekteb-i harbiye-i şahâne’ye başladı. 1903 yılında makedonya’da çıkan karışıklık üzerine "sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla imtihansız mezun oldu. piyade asteğmeni rütbesiyle, merkezi selanik’te bulunan üçüncü ordu’nun izmir redif tümeni’ne bağlı kuşadası redif taburu’na tayin edildi. 1906’da izmir jandarma okulu’na öğretmen olarak atandı. bu, ömer seyfettin için önemli bir hâdisedir. zira bu vesileyle izmir’deki fikrî ve edebî faaliyetleri takip edecek ve bunlar içerisinde yer alan gençlerle tanışacaktır. nitekim batı kültürünü tanıyan baha tevfik’ten fransızca bilgisini artırmak için teşvik görür. necip türkçü’den ise sade türkçe ve millî bir dille yapılan millî edebiyat konusunda önemli fikirler alır.

ömer seyfettin ocak 1909’da selanik üçüncü ordu’da görevlendirilir. selanik’te çıkmakta olan hüsün ve şiir dergisinin ismi kil koyuncu’nun istek ve ısrarı üzerine genç kalemler’e çevrildikten sonra 11 nisan 1911’de ömer seyfettin’in "yeni lisan" isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlanır.

genç kalemler yazı heyetini oluşturanlar balkan savaşının başlaması üzerine zarurî olarak dağılırlar. ömer seyfettin yeniden orduya çağrılır, hatta esir düşer. nafliyon’da geçen esaret hayatı sırasında sürekli okur. "piç", "mehdi", "hürriyet bayrakları" gibi hikâyelerini bu yıllarda yazar. bu hikâyeler türk yurdu’nda yayımlanır. esareti süresince gerek okuyarak, gerekse yaşayarak yazarlık hayatı için önemli olacak tecrübeler kazanır.

ömer seyfettin 1913’te esaret hayatı bitince istanbul’a döner. bir süre sonra da türk sözü dergisinin başyazarlığına getirilir. burada türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazar. 1914 yılında kabataş sultanisi’nde öğretmenlik görevine başlar ve bu görevini ölümüne kadar sürdürür.

1915’te ittihat ve terakki fırkası ileri gelenlerinden doktor besim ethem bey’in kızı calibe hanım’la evlenir. bu evlilik güner isimli bir kız çocuğuna rağmen bozulur. yazar tekrar yalnızlığına döner.

1917’den ölüm tarihi olan 6 mart 1920’ye kadar geçen zaman birçok acı ve sıkıntıya rağmen verimli bir hikâyecilik dönemini içine alır. yeni mecmua, şair, donanma, büyük mecmua, yeni dünya, diken, türk kadını gibi dergilerle vakit, zaman ve ifham gazetelerinde hikâye ve makaleleri yayımlanır.

hastalığı 25 şubat 1920’de artar, 4 mart’ta hastahaneye kaldırılır. türk hikâyeciliğinin bu unutulmaz ismi 6 mart 1920’de hayata gözlerini yumar. önce kadıköy kuşdili mahmut baba mezarlığı’na defnedilir. daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya tramvay garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 ağustos 1939’da zincirlikuyu asri mezarlığı’na nakledilir.

ömer seyfettin türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. otuz altı yıl gibi kısa bir ömüre çok sayıda eser sığdıran ömer seyfettin türk fikir ve edebiyat alanına silinmez izler bırakmıştır.

eserleri:

-tarih ezelî bir tekerrürdür (1910)
-harem (1918)
-efruz bey (1919)
-kahramanlar
-bomba
-harem
-yüksek ökçeler
-yüzakı
-yalnız efe
-falaka
-aşk dalgası
-beyaz lale
-gizli tatbikat
-kaşağı
evkaf sumbulu
türk hikayeciliğinin en değerli ve önemli ismi. daha çocukluğu sırasında bütün serisini bitirmiş birisi olarak kalemine hayran olduğum yazarlardandır. allah rahmet eylesin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol