antalyadan:
bu tören, iki tarafın anlaşmasına göre yapılır. basit olarak, aileler arasında, sade bir tören olacağı gibi, bir nişan balosu da olabilir. göreneğe göre, nişan için bir salon tutulur. sadece kadınlar toplanır. nişan olacak genç kızı, yüksekçe bir yere oturturlar. her iki tarafın akraba ve dostları bu törene davetlidirler. bu merasime oğlan evi ve misafirlerinin topluca gelmesi ve kız evi ile akrabaları tarafından karşılanması adettendi.
çalgıcılar, düğün salonunu görmeyecek bir şekilde yerini alır. genellikle bu tören gündüz geniş bahçelerde yapılırdı. herkes oynar, oyunlar genellikle hareketli ve tek olarak oynanan yerli danslardır. bu arada yaşlı hanımların oynadığı zeybek de oldukça ilgi çekicidir. eğlencenin sonuna doğru nişan merasimi yapılır. müzik eşliğinde kayınvalide yüzüğünü ve kendi nişan hediyesini takar. arkasından bütün oğlan evi hediyelerini renk renk kurdele ile takarlar. sıra kız evine gelir. onlar da nişan hediyelerini takınca artık nişan takılan genç kızın oynaması gerekir. bu esnada bütün gözler ondadır. çünkü bütün kolları boynu, parmakları, göğsü çeşit çeşit altın ziynetlerle doludur. ayrıca altın yerine o sırada tedavüldeki kâğıt paralar takanlar da bulunur. bu merasim bitince, tören de biter ve kız evine gider. bütün bu takılan eşyaların saklanması gerekir. takılan her hediyenin kimin tarafından takıldığı öğrenilir. çünkü takılan bu hediyeye, yeri ve zamanı gelince karşılık vermek adettir. nişanlanan gençlere bundan sonra yavuklu denirdi.
yukarıda anlatılan nişan törenleri bugün genellikle erkekli kadınlı toplulukların katıldığı balolar şeklinde de yapılmaktadır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?