mustafa kemal atatürk

elma sekeriiii

mustafa kemal ataturk, cok zekiydi. gözü karaydı, ki bu özellik herkeste kolay kolay bulunmaz. büyük bir cesaret gösterip kurtulu$ hareketini ba$latmı$tır.


ilkögretim kitaplarına baktıgınızda ataturkun hayatı, kargaları kovalayı$ı mustafa ismini alı$ı ve kahramanlık hikayeleri anlatılır. cocuklara sevdirmeye calı$ılır bu karakter. neden? her$ey yeni nesille tekrardan üretilmeye ba$lanacaktır çünkü. bir ulus devletin in$aası ziya gökalp’in de dedigi gibi "tek bir egitim"den gecer. ataturk ortak nokta oldu bu vatanı sevmemiz için. onun yaptıklarıydı bizim övüncümüz, nesillerin

"türküm dogruyum çalı$kanım ilkem küçüklerimi korumak büyüklerimi saymak
yurdumu milletimi özümden çok sevmektir"

sözleriyle devamıydı birbirimize bizi baglayan tutkal.

biz vatan için vardık, vatan sagolsundu ama vatan hiç bir zaman bizim için olmadı. $ehit analarının çıglıkları bu yuzdendi...bu türk milliyetçiligiydi, türk milli ideolojisiydi. farklılıkları dı$lamak herkezi ne oldugunu umursanmadan bir potada eritmekti, turklugu dayatmaktaydı.

ataturk; cocuklara hep iyi yonleri abartılarak anlatıldı, topluma hiç eksik yonleri gösterilmedi. o yuzden de mustafa filmi tepki gördü zaten. içki içiyordu, onu canından bezdiren bir kadınla evlenmi$ti, üvey amcasının kızı fikriye ataya olan a$kından kendini vurmu$tu.

en önemlisi de sol gözü, $a$ıydı. evet, $arapnel parcası çarpmı$ olan gözünde büyük bir gururla bu kusuru ta$ımaktaydı... o bir gaziydi.

çizilen resimlere bir bakın, sol gözünde bir kusur yok. gayet duzgun çizmi$ ressamlar onu.

ailesinden kaçtı, sevgi eksikligini vatanına duydugu a$kla doldurmaya çalı$tı. cepheden cepheye ko$mak az i$ miydi? sürekli birinin seni ensenden a$agıya indirecegi dü$üncesini ta$ımak ve de normal bir hayat ya$ayamamak?...

devrimler, otoriterlik ruhunda yukarıdan a$agıya 15 sene içerisinde indirilmeye çalı$ıldı. kar$ıtlar çok oldu, susanlar bir o kadar . herkezi bir arada tutmaktı asıl sorun, bunu kar$ıtları susturarak ancak yapabilirdi. devrimler ardı arkasına dikte edildi.


o zaman o kadar çok $ey ya$anmı$ ki ben anlatmaya alksam siz sıkılırsınız okumazsınız ben de klavye ba$ında ömür tüketmi$ olurum.

ben yıllardır bu konuları ara$tırıyorum,bana hayır lan böyle olmadı sen nasıl yazarsın bunları diye kar$ı çıkanların hıyar kadar beyinleri yoktur. evet, kıçlarını kaldırıp yıllardır ögretilegelen $eylere inanıp ama "ulan atatürkü ben de ara$tırayım bi" diyip hiç elleri ataturk hakkında kitap yuzu görmeyen nesiller; kalkıp o salak milliyetciliklerine sarılıp gövde gösterisi yapmasınlar, zira yemezler. sevenler sevmeyenler bir yana;

ben ataturku oldugu gibi seviyorum. sol gözünün $a$ılıgıyla, insanlıgıyla yalnızlıgıyla, gece hovardalıgıyla, köylüsüne olan sevgisiyle, annesine yazdıgı mektuplardaki özlemiyle, bir cocugun elinden tutup yeni alfabeyi ona yazdırmasıyla...

açın bir bakın o neler yapmı$, zaferler kazanmı$ ama hezimetleri de ya$amı$. açın da bir bakın allah için. o adamı anlatıldıgı gibi degil, okudugunuz bildiginiz $ekilde; onu o oldugu için sevin!

edit: ulan bir kere de dogru söyleyenin ardında durmazsınız zaten. almı$ bi turk milliyetciligi gidiyor. bre koyunlar, o ardına cok sıgındıgınız milliyetciliginiz sizi bir gün götünüzden $i$leyecek! sabırla beklemekteyim o günü.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol