mustafa kemal atatürk

igor
ataturk un ilk ve tek aski kimdir? sorusu soruldugunda verilecek yanitlara kulak verdigimizde buyuk bir yanilgiyla latife hanim soyleyenleri aydinlatmak adina tarihi belgelere dayanan bir gercegi soyleyelim.

mustafa kemal ataturk un ilk ve tek aski, hatta bu ugurda ulkesine donmeyi rededebilecek kadar gozunu kararttigi kisi; ataturk un saraydan uzaklastirilmak icin askeri atese olarak gonderildigi o donemki bulgaristan da yasayan ve bulundugu bolgede ust duzey bir diplomat in kizi dmitrina dir. oyleki ona olan askini saklamasina ragmen her firsatta verilen davetlere yanlizca onu gorebilmek onunla dans edebilmek ve bir iki cift laf edebilmek icin gittigi bilinmektedir. o donemde fransizcasini ilerlettigi ve aslinda kuracagi yeni bir ulkenin temellerini atarken karsisina cikan dmitrina yuzunden bircok seyden vazgececek duruma gelmistir. oyleki arkadaslariyla mektuplarinda gunumuz meali ile soyle demektedir;

sevgili ___, ben asik oldum , geri donmeyi dusunmuyorum v.s.

arkadasindan gelen cevap ise oglum manyak misin? ne aski kalk gel devrim yapicaz sen nelerden bahsediyorsun?

bunun uzerine ataturk cok fazla dusunur ve hayatinda tek asik oldugu kisiyi birakarak ulkesine geri doner ama bu vazgecis hic kolay olmamistir yillar sonrasinda latife hanimi bile dmitrina yi sevdigi gibi asla sevmemistir. yillar gecer bambaska seyler yasar ama ataturk hicbir zaman dmitrina yi unutamaz.

nerden bildigime gelince mithat bereket ile rahmetli fikret kizilok un beraber hazirladigi bir belgeselde yer almistir bu konu ve tarihi belgelere dayanan hazirlanmasi uzun suren bir belgeseldir, herhangi bir sekilde bu belgeseli bulamazsiniz. mithat bereket cagrildigi konferanslarda bu belgeseli paylasmaktadir ama bu belgeselin gun yuzune cikaralicaginin bilgisini bizzat kendisi vermistir.

bu bilgilerde hatalarim olabilir.ama cok buyuk yanilgilar icermemektedir.umarim bu belgeseli herkes izleme sansi bulabilir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol