mustafa kemal atatürk

capt it all
yönetim psikolojisi bilimi, liderleri 3e ayrır...
birincisi, geleneksel liderler...
ikincisi, karizmatik liderler...
üçüncüsü, demokratik liderler...

atatürk de bir dönem için tc nin lideri idi.
hangi klasmandaydı? karizmatik evet...
sanırım kimsenin itirazı yok buna..
evet, atatürk, yaptıklarını kendi üstün yetenekleri sayesinde yapmıştır. tabiri caiz ise, karizması ile işleri halletmiştir. şimdi kuramsal kısma geri dönelim; sonra kişisel kısmına geri dönüp atatürkü inceleyecez.

geleneksel liderler... güçleri kendilerinden değil, bulundukları mevkilerden gelen liderlerdir. tek yönlü iletişimi severler ve yapabilecekleri de sadece tek yönlü iletişimdir. iletimdir yani. emirdir. bu kısmı konumuz değil ama böyle küçük bir kiriş yaptık çemberde. neyse. ha bir de bunların foyaları hemen meydane çıkar, bu tip yapılanmalarda gurupların küçük kaldığı gözlemlenmiştir. yani örnek verecek olursak, bir köyün muhtarı gibi. sadece muhtarlık görevinin kendisinde olmasından ötürü güçlüdür muhtar.

demokratik liderler... güçleri iletişime geçtiği insanlar tarafından gelen liderlerdir. çift yönlü iletişime açıktırlar. bu tip yapılanmalar uzun solukludur ve güç yapılanması şematik olarak çember misali dağılmıştır. yani lider, lider olduğu için değil, yönettiği disiplinler için liderlerdir, güçlüdür. en modern lider şeklidir.

ve karizmatik liderler...
işte atatürkün de dahil olduğu lider sınıflandırması.
bu liderler güçlerini kendilerinden alırlar. liderde ego yüksektir ve mutlak söz sahibidir. bu tip yapılanmalar oligarşik yapılanmalara çok benzer. her zaman eleştirenler ve yalakalar bulunur. çünkü lider gerçekten üstün yeteneklidir. ama bu her zaman liderin süper doğru olduğunu göstermez. yönetim tek kişide olduğu için hak-hukuk aramak pek mantıklı değildir. bu tip yapılanmalar her daim kısa soluklu olmuştur. daha doğrusu kısa soluklu değil, saman alevi gibi, önce muazzam bir patlamai ardından direk sönüş.. çünkü süper yetenekli lider gidince yerini dolduracak başka kimse kolay bulunamaz. bu, sözkonusu lideri efsane yapar. aslında tüm sorun demokratik liderleşmeye geçilememesidir.
atatürkün hayatına ve şimdiki atatürkçülere dikkat ediniz. gerçekten kuramsal yargılara çok çok benzer. ee tabi, bilim yanılmaz.
bu konuyu daha derinine de işleyecem, birkaç haftadır üzerinde çalışıyorum. başka bir entryde görüşmek üzere...

edit:siz harbi okuduğunu anlamama sıkıntısı çeken insanlarsınız ya harbiden. ben sadece kuramsal şekli şu, atatürk de şu dedim, hatta şu demedim, benzer dedim. yok saman alevi sönmemiş yok hala alev çıkıyomuş. lan allahım...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol