mustafa kemal atatürk

murat kaner
eger ona olan bagliliklarini tapinmaya kadar getiren,her seyi onun 60 sene,70 sene oncesinde dahi dimaginda olusturdugu fikirleri manipule ederek degerlendirmeye calisan insanlar olmasaydi,onun adi kullanilarak,insanlarin yasam bicimleri ve universite tahsili yapma ozgurlukleri sinirlanmasaydi,daha iyi olurdu.

sonucta dini,dini tatbik edenlere bakarak degerlendirmedigim gibi, bu tarihi ve buyuk sahsiyeti de onun arkasina gizlenip milleti horlayan ve tek tip bir insan modeline indirgemeye calisan zihniyete bakarak degerlendirmeyecegim.

kendisi gercekten anlasilamamistir. turk halkina ve koylusune duydugu derin saygiyi her an tum sozlerinde gormek mumkundur. esi,zamaninin en kulturlu ve egitimli bir hanimefendisi olmasina ragmen carsaflidir. bu konuda hic bir icerlemesi yoktur,gerci kadinlarin manto basortusu takmasi yonunde tesvik edici ve onlarin universite okumasina yonelik sozleri vardir ki,bu istegi gerceklesiyordu,muhafazakar ailelerin kizlari okumaya,universite mezunu olmaya ve sosyal hayata katilmaya baslamislardi. kendini ataturkcu ve modern ilan eden yobaz ve fasist kesimler, asagilama ve adam etme kibiriyle onlarin egitim alma ve sosyal hayatta bulunma sanslarini kisitladilar. sonucta toplumun bir kismi baski altinda kalirken,diger kismi haksiz edinilmis bir avantaja ses cikarmadan,haketmis ve orada bulunamayan insanlarin onune gecerek egitimlerini almaktadirlar. ben bir vatansever olarak bu haksizliga dayanamiyorum.

ulke tehlikeye girdiginde,askeri,medyasi ve tum cumhuriyet kurumlari,dini temali vatan savunmasini on plana cikaracak ve asagiladiklari,lumpen gozuyle baktiklari insanlara dini vaazlarla vatan savunmasinin yuceliginden dem vuracaklar,asker ocaginin peygamber ocagi oldugunu soyleyeceklerdir.

mustafa kemal,durusttu,halkina guvenirdi ve icten pazarliksiz bir sevgi ve guvenle seslenirdi onlara,cunku onlarin ne yapabilecegini gormustu. istanbul,belli bir kesmini ayri tutarsak ne kadar kurtulus mucadelesine uzak kalmissa anadolu o kadar yakindi mucadeleye. mustafa kemal,daha iyi bir uygarlik icin dogru olduguna inandigi devrimleri yapti. simdiki fasistlerse, sadece yerlerini kuvetlendirmek, yolsuzluklarini gizleyen duzenin ayakta kalmasini saglayabilmek icin onun ardina gizleniyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol