lizbon

angelus
19. ve 20. yüzyıllar
19. yüzyılın ilk yıllarında portekiz’in napolyon bonapart’ın birlikleri tarafından işgal edilmesi üzerine portekiz kralı vi. joão geçici olarak brezilya’ya kaçtı. işgalciler şehri yağmaladı.

portekiz liberal ayaklanmalarının merkezi hâline gelen şehirde café ve tiyatro geleneği de başlamıştır. 1879 yılında bir parkın üzerine yapılan avenida da liberdade (bağımsızlık bulvarı) açılmıştır.

lizbon 5 ekim 1910 tarihinde portekiz cumhuriyetini kuran darbeye sahne olmuştur. darbe öncesinde de 1908 yılında portekiz kralı i. carlos yine lizbon’da öldürülmüştür.

ii. dünya savaşı sırasında lizbon avrupa’nın atlantik okyanusu’na açılan birkaç tarafsız limanından biriydi. abd’ye sığınanların ve casusların uğrak noktası hâline gelmişti.

1974 yılında portekiz’in estado novo rejimine son veren kansız askerî darbe lizbon’da gerçekleşti.

1988 yılında chiado’nun tarihî merkezi yakınlarında çıkan yangın, 10 yıl boyunca bölgedeki yaşamı olumsuz etkiledi.

1994 yılında lizbon avrupa kültür başkenti oldu.

1998’de expo ’98 lizbon’da gerçekleşti. 1998 yılı aynı zamanda vasco da gama’nın hindistan’a yaptığı deniz yolculuğunun 500. yılıydı.

1999 yılında lizbon’da yapılan ab zirvesinde, ab ekonomisini yeniden yapılandırmayı amaçlayan bir avrupa birliği antlaşması olan lizbon ajandası imzalandı.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol