liberalizm

teonanacatl
liberalizm, feodalizmin çöküşü ve kapitalizmin doğuşu sonucunda ortaya çıkan bir ideolojidri.devletin piyasa üzerindeki ekonomisine karşı çıkar.başlıca yedi ögesi vardır.
bireycilik:bireyin herhangi bir sosyal grup ya da oluşum karşısında üstün olduğuna inanır.liberalizmde bireyle birbirinden farklı ve eşsiz kimliklere ahiptir.
özgürlük:liberalizman sahip olduğu en önemli ögedir.eşitlik, adalet vb. birçok şeyden önce kişilerin özgürlüğü gelir.heddef, bireylerin birbirlerinin özgürlüğüne zarar vermeden hareket edebilmelerini sğlamaktır.
akıl:liberaller, dünyanın rasyonel bir yapısı olduğuna inanır.akılcılık ögesi, bireylerin kendi çıkarları doğrultusunda davranacakları varsayımına dayanmaktadır.aynı zamanda liberaller; insanların kapasitelerini arttıracağı ve tarihin iyi bir yöne doğru ilerleyeceği konusunda iyimserlerdir.
eşitlik:liberaller, bireylerin eşit doğduklarını ve yasa önünde eşit olduklarını kabul etmekle beraber bu eçitliğin sadece fırsat eşitliği olduğunu savunurlar.bireyler farklı yeteneklere ve farklı kaoasitelere sahiptir.asıl amaç bireylerin herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan, bu yeteneklerini geliştirebilcekleri sosyal ortamın koşullarını sağlamaktır.
hoşgörü:liberaller, hoşgörünün bireysel özgürlüğü ve mutluluğu artıracağını düşünürler.çünkü hoşgörü, tüm fikirlerin özgürce tartışılmasını sağlar ve böylece de genel entellektüel seviye de yükselir.
rıza:bu ögeye göre sosyal ilşkiler ve her çeşit otorite bireylerin rızasına bağlı olarak ortaya çıkmalıdır.
sınırlı hükümet:liberaller siyasi iktidarın toplumsal hayatta istikrarı sağlamak için önemli olduğunu düşünseler de sınırlanmamış iktidarın büyük tehlikelere yol açacağına inanırlar.yönetimlerin tiranlıklara dönüşmemesi için sınırlı hükümeti savunurlar.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol