le lys dans la vallee

orqn
bu kitabı okuyan kimle konuştuysam esas oğlanın esas kadına olan aşkının ne kadar büyük olduğunu, kitabın muhteşem bir aşk öyküsünü anlattığını söylüyor. kitabın muhteşemliğine katılıyorum tabi ama bence onu bu kadar muhteşem yapan adamın kadına olan aşkı değil, kadının adama olan aşkı.

kadın gayet düzgün bir aile hayatına sahip, iyi bir anne, iyi bir eş, varlıklı bir insan, davranışlarıyla olgunluğuyla yani hemen her yönüyle kusursuz bir kahraman. bu kadına duyulan aşk kitabın başarısının nedeni olamaz. yani böyle bir kadını alın her hangi bir hikayenin ortasına koyun, o hikayedeki erkekler de bu kadına aşık olurlar. yani böyle bir kadına aşık olmak meziyet değildir.

kadının adama olan aşkı çok daha büyük ve etkileyici. içinde bulunduğu hayatın bütün nimetlerinden vazgeçip geleceğe yönelik hiç bir şey vadetmeyen, kendisinden yaşça da küçük bir adama aşık oluyor ve onu sevgilisi gibi değil ’ evladı gibi ’ seviyor.

hikayeyi bu kadar etkileyici yapan olay tam olarak budur. adam kadına istediği kadar aşık olsun, kadın ona karşı bir şeyler hissetmeseydi kitap hiç ilgi çekici olmayan platonik bir aşkı anlatan vasat bir kitap olurdu; fakat bu durumun tersi için aynı şeyi söyleyemeyiz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol