laiklik dinsizliktir

ludingirra
laik olmak, din ve devlet işlerini birbirinden ayırmaktır. laik yönetim şekli, din ve devlet işlerini birbirinden ayıran yönetim şeklidir. laik devlet, taraf olamaz; devletin ağırlık merkezi sadece dinde ya da sadece devlet işinde olamaz. bu anlamda demek ki din ve devlet işleri ayrılmış bir laik devletin bir ya da birden fazla dini olur; bu, yönetilen bireylerin bir veya birden fazla dini olduğu anlamına gelir. biz bu bireylerin yaşadığı devlete, laik devlet diyoruz. laik devletin dini olur, ancak yönetimden sorumlu olanlar taraf olamaz. laik denmesinin sebebi budur çünkü.

devlet, bireyleriyle ve yönetim şekliyle bir bütündür.

bu anlamda, "laiklik dinsizliktir" ya da laik olmak dinsiz olmaktır önermesine sadece devlet laiktir, birey değildir, laik devletin dini olmaz, bireyin olur şeklinde yorumlar yapmaktansa, laik bir yönetim şeklinin bireylere dinsizliği değil, aksine özgürce dinini yaşamalarını sağlayan bir yönetim şekli olduğu da göz ardı edilmemelidir.

ayrıca bu önermede unutulmaması gereken çok önemli bir nokta var ki; ortada bir (veya birden fazla) din olmadığı takdirde o yönetim şekline ve devlete, "laik devlet ve laik yönetim şekli" diyemiyoruz ne yazık ki. ve pardon siz zaten laiklikten sözediyorsunuz. bu durumda soruyorum;

devlet işini neyden ayırdınız siz azizim!?!?!?

höö?!?!?!


edit: zerre "edit" yok mnskym!


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol