kürt sorunu

capt it all
diye birşey vardır. biz türkler olarak her ne kadar yok desek de, vardır.
vaktinde kürt bir arkadaşım anlatıyordu;
ilkokulda teneffüse çıkmazdan önce öğretmen sınıf başkanına "teneffüsde kürtçe konuşanların listesini çıkar, ikinci ders hepsini tahtada dövecem" diyor... şimdi bir düşünün, o bacak kadar öğrenciler ne diye böyle bir zorunluluğa tabi tutulur? kaldı ki, kürtçe onun konuşması gereken bir dil, bilmesi gereken bir dil. annesinden kürtçe öğrenmiş, büyükbabası veyahut büyükannesi tek kelime türkçe bilmiyor. 10 yaşındaki bir çocuk üm bu uygulamalardan sonra ne düşünür devleti hakkında? türkler hakkında?

yani kürtler kadar biz de suçluyuz. zamanında bulgaristanda türklere uygulananlara isyan eden türkler, aynısını kürtlere yapmıştır. kanımca bunun sebebi de "kendini türk hisseden herkes türktür" zırvasıdır. adam kendini türk hissetmiyor ise neden bu kimliği almak zorunda bırakılsın ki? neden 10 yaşındaki çocuk her sabah "ne mutlu türküm diyene" demek zorunda bırakılmıştır? o çocuk hiç mi aşağılık kompleksine girmez, hiç mi türkiye hakkında olumsuz düşünmez? düşünür elbette. şimdi de kendine göre ceza veriyor türkiyeye. zamanında birşey göremeyince devletinden, ister istemez soğur. sen ne ekonomik olarak kalkındır doğuyu, ne doğru düzgün eğitim ver, yatırım yap, adeta "kürtlerin canı çıksın" politikası uygula, işte gelir böyle patlar ensende.

tüm bunlar sadece bir özeleştiridir. götüyle anlamak isteyen anlayabilir. ama karşılıklı iyi niyet olmadan bir çatı altında yaşanılmaz bu bilinsin. kürtlerin birçoğu da türkiyeyi seviyor, bu da akıllardan çıkmasın ve kesinlikle kürtler şöyledir, böyledir tarzı genelleştirmelere gidilmesin.
sonuç olarak, demokratik çerçevede sorunun çözüleceğine inanıyorum. türkler ve kürtler aynı vatanın evladıdır, aynı dinin, aynı medeniyetin uşaklarıdır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol