kemalizm

evrendeki en mutevazi insanim
kemalizm, en kisa tanimla, turk ulusunun cagdaslasma ideolojisidir.
turk devrim surecinde izlenen yontemler ve gerceklestirilen eylemler; uygulamayla dogrulugu kanitlanan kurallar olarak ortaya cikti. devrimin icinden suzulup gelen bu kurallar kemalizm’i olusturdu. devrim surecinde ve devrimin onderi tarafindan ortaya konulan bu kurallar kemalizm’in ilkeleridir. ilkelere bir butun olarak kemalizm adi verilmektedir.
bir baska tanimla kemalizm, turk kurtulus savasi’nda ve turkiye cumhuriyeti’nin kurulusunda temel olan fikir ve ilkelerin tumudur.
“kemalizm, kapitalist ve sosyalist sistemlerin analiz ve sentezinden dogmus, anti-emperyalist bir yontemdir”(kemal odabasi)
“kemalizm, kaynagini turk ulusal kurtulus savasi’ndan alir. amacladigi toplum ve devlet yapisi, batinin akla, bilime dayali cogulcu, ozgurlukcu demokrasi anlayisidir.”(suna kili)
kemalizm, alti ana ilke ve butunleyici ilkelerden olusur :

ana ilkeler;
ulusculuk
halkcilik
cumhuriyetcilik
laiklik
devletcilik
devrimcilik

butunleyici ilkeler anayasaya girmedigi icin , kesin sayilarini belirtmek zordur. ayrica kemalizm, kuramcilarin oturup yazdiklari ve sonra toplum yasamina uygulanan bir sistem degildir. yasamin ve savasimin icinden dogmus, sonra sistemlestirilmeye calisilmistir. bu nedenle butunleyici ilkeler, degisik kaynaklarda, degisik sayilar ve adlarla belirtilmektedir. bu durum, butunleyici ilkelerin onemini azaltmaz. cunku, butunleyici ilkeler goz ardi edilirse kemalizm anlasilamaz. cogu kez bu yanlisa dusulmustur. bu yuzden kemalizm’i sadece alti ilkeden ibaret sanan, onlari da yeterince kavramamis insanlar coktur. aydinlar arasinda bile..!

butunleyici ilkeleri soylece siralayabiliriz :

1- tam bagimsizlik
2- ulusal egemenlik
3- akilcilik ve bilimcilik
4- gercekcilik
5- cagdaslik
6- bariscilik
7- insancillik
8- evrensellik
9- emperyalizm karsitligi
10-esitlikcilik
11-ulusal birlik
12-ulke butunlugu...

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol