ithil üstadan yemek tarifleri

ithilquessir
taze pesto:

pesto italyan mutfaginin vaz gecilmez tadlandiricilarindandir. ekmegin uzerine surmekten, makarna sosuna kadar cesitli sekillerde tuketilebilir. ancak taze pesto yememisseniz henuz pesto yememissinizdir.

yapilmasi mutfak robotunuz yoksa zahmetlidir. ogrenci adamin ugrasacagi sey degildir. ha kullanim alaninizda bir mutfak robotunuz varsa enfes bir pesto’ya su sekilde ulasilir.

1)bolca feslegen. (bir buyuk demet kadar)
2)birkac dis sarimsak. (4 dis)
3)parmesan peyniri. (yarim fincan)
4)zeytinyagi.
5)cam fistigi. (ceyrek fincan) (sam fistigi degil guzel kardesim, hani su dolmanin falan icine konulan seylerden)
6)istege gore cok az miktarda hardal.
7)istege gore brokoli. (evet bana da garip gelmisti ilk basta)
8)tuz ve karabiber.

pesto’nun en buyuk avantaji sos seklinde hazirlandigi icin tadina bakilip ayarlamalarin zevke yada eldeki malzemeye gore yapilabilmesidir. yine de baslangicta tarife bagli kalmanizi onemle tavsiye ederim. aksi halde cacik yapmayi ogrenmek daha kolaydir, onunla ugrasabilirsiniz.

oncelikle feslegenler yikanir. daha sonra cok ince olmayan parcalar halinde kesilip mutfak robotuna tikilir, hemen ardina sarimsaklar ikiye uce bolunup yerlestirilir. tavsiye olarak sarimsagin hepsini ilk seferde icine koymazsaniz daha sonra fazla sarimsakli oldu diye sosun icinden sarimsak ayiklamak zorunda kalmazsiniz. daha sonrasinda az seytin yagi ve cam fistiklarini da ekleyin, kisa bir sure mutfak robotunda dondurun.

feslegen yapraklari hafif olduklari icin yukari cikicaklardir, onlari asagi indirin, parmesan peynirini ekleyin, eger kuru bir goruntusu varsa zeytinyagi takviyesi yapin ve tekrar cevirin. simdi burada genelde yapilan hata pesto’yu cok uzun sure robotta dondurerek corba kivamina getirmektir. kisisel tavsiyem pesto’yu bir kaba alin, tadini degistiricekseniz o kap icinde ekleyin cikarin, kafaniza gore takilin.

yaptiginiz sey yenilir hale geldikten sonra bir yarim saat kadar bekleyin. tam tadi yerine otursun. sonrasinda "taze" makarna yapin (hani yumusak olanlari var ya) icine 3 corba kasigi pesto koyun, parmaklarinizi yiyin. taze makarna yapisi geregi sosu cok daha iyi icine cekicek, her makarnayi isirdiginizda farkli bir tada ulasicaktir. yalniz dikkat edin, taze makarnalarin pisme suresi oldukca kisadir. makarnayi cok pisirip mundar etmeyin.

bana sorulursa mozarella ile bir ekmegin icine konulup olmur boyu bikmadan yenilebilir.

pesto kullanimi ozellikle yaz ve ilkbahar aylarina ozgudur. (belki feslegen bitkisiyle ilgili olabilir dahi kardesim benim) hafif baharatli guney afrika saraplariyla olan uyumu sasirticidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol