hidrojen bombası

extraterrestrialdefense
Mayıs 1941'de Kyoto Üniversitesi'nden fizikçi Tokutaro Hagiwara uranyum-235 i nükleer fisyon bir patlayıcı zincir reaksiyonu kullanılarak, hidrojen çekirdekleri arasındaki füzyon reaksiyonu getirme olasılığını önerir. Bu, Uranyum-235'in ciddi tacize uğradığı tarihtir. İtalyan fizikçi enrico fermi'de colombia üniversitesinde büyük tesadüf eseri uranyum-235'i benzer şekilde taciz eder. Meslektaşı Edward teller'ın fermi'ye "döteryum içinde bu termonükleer reaksiyonlarla nükleer patlama olsa, ne şık olur kardeşim," dediği rivayet edilir. Teller Manhattan projesi için heyecandan dört köşe olmuştur.

1945'de los alamos laboratuarlarında oturup kafa kafaya verirler; dünyayı nasıl patlatsak uzaydan şık görünür üzerine. Hidrojen bombası bu şekilde doğan bir projedir. john von Neumann ve Klaus Fuchs da atom bombası üzerinden yeni geliştirmeler yapmaya çalışırlar; biri Macar yahudisidir, diğeri almandır, 1930 lardan itibaren batıda yaşarlar. 1940 ların ortalarında avrupanın ortasında almanlar ve Yahudilerin yaşadıklarından belki de ilham alarak, "bu defa daha işi sıkı halledelim, ortada dünya bırakmazsak aynı şeyler tekrarlanmaz," diye düşünüp projeler üretmektedirler. Birde bu ikiliye Polonyalı matematikçi Stanislaw Ulam katılır ki ortam daha da şenlenir.

Ocak 1950'de ABD Başkanı Harry Truman "hidrojen bombası üzerinde çalışacağız, atom bombası bizi kesmedi," der. 1951 de ilk testte küçük bir termonükleer alev oluşturulur. 1952 de üretim tesisi kurulur. 1953 de artık seri üretim hidrojen bombaları hazırdır.

Ve mart 1, 1954'te, Amerika bikini-marshall adalarında ilk denemeyi yaparlar. Patlamanın gücü Nagazaki ve hiroşimadakinden binlerce kat fazladır. Bombanın tahmini gücü 15 megatondu. 100 milyon ton radysayon atmosfere ve yüzeye yayıldı. 140 km ötedeki Japon balıkçıları bile bundan etkilenmişti. O gün teknelerdeki balıkçıların 12 si öldü Japon sağlık bakanlığına göre 800 e yakın Japon radyosyon kirliliğine maruz kaldı. Ayrıca Ailinginae ve Rongelap mercan adaları ile toplamda bikini-marshall adalarında 20.000 insan radyasyona maruz kalmıştır.

İşte tüm bunlar hep medeniyete ulaşmış insanoğlu halleridir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol