freud gençligi

el menzile beynel menzileteyn
gazali’ye gore insan en buyuk idealine dunyada kavusmak icin bedeninin devamliligina dolyisiyla gida ve benzeri ihtiyaclari ortaya cikacak..bu ihtiyaclar dogada islenmis ve cogu islenmemis olarak bulunmasi sebebiyle islenmisleri kendince tedarik edecek ama islenmemisler icin baslalarinin varligina yardimina ihtiyac duyacaktir..bunun sonucu is birligi ve gorev paylasimi yoluna giderek insanla iktisadi faaliyetlerde bulunacaktir..kanaatimce marx’in savlariyla benzerlik arzediyor lakin amac insan degil insanin en buyuk ideali olan allah ile unsiyet peyda etmek..

bu iktisadi faaliyetlere katilmak insanda dini ve ahlaki problemlere yol acacaktir ..bu nasil ortaya cikiyor..

gazali freuda benzer bir sekilde ifade ederek bunu insanda bulunan gudulerden "din saiki" ve "heva saiki" nin birbirleri uzerinde egemenlik kurma arzusuna bagliyor..bir ic catisma..yani din gudusu arzu ve isteklere gem vurarak insani hayvandan ayiriyor ama heva gudusu insani bunlara yonlendirerek hayvana yaklasmasi egilimi sergiliyor..iktisadi hayat heva saikini guclendirir mahiyettedir gazali’ye gore..

gazali bu noktada saflik(!) ornegi sergileyerek riyazet yani ahlaki terbiye devreye sokuyor. ahlak terbiyesi kendine yakin olan din saikine yardim ediyor..

edit:bilgi gazali’ye gore dogrulugu acisindan suphe barindirmayan inanilmak zorunda kaldigimiz bilgidir..bilgi sahibi olmak adina gerceklerden uzaklasmamak icin alinmis bir tedbir.

edit2:bilimsel gercekliginin olcutunun, modernite tarafından ilan edilen maddi doga yasalari olmasini, sekuler dunya gorusunun eseri oldugunu soyluyor el-mesire..
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol