fatma aliye hanım

akhillius
fatma aliye hanim (1862-1936) turk edebiyatinin ilk kadin romancısıymış. fatma aliye’yi bundan sonra artık herkes tanıyacak.cunku fatma aliye’nin fotoğrafı bundan boyle 50 tl lik banknotlarda atatürk’ün yerine yerleşecek. 50’ligin bir yüzünde fatma aliye, diger yüzünde atatürk. cumhuriyet’in yetiştirdiği bunca başarılı türk kadini varken, fatma aliye nereden çıktı demeyin.

fatma aliye’yi atatürk’ün yerine yerleştiren nedenin onun romancılığı
oldugunu sanıyorsaniz aldanıyorsunuz. asıl neden "onun islamcılığı ve
atatürk devrimlerine" karşı olması. fatma aliye’nin tesettüre olan tutkusu onun yazılarına da yansımış. bir yazısında kadınların giyim tarzi konusunda soyle diyor; "...işte bu tuvaletin üzerine zinetten arı ve bolca bir şey giyilir ve saçlar da bir baş örtüsüyle örtülürse şeriata muvafik sürette tesettür
edilmiş olur."
fatma aliye hanım, mustafa kemal’in yaptığı devrimleri bir türlü benimseyememiş.romanlar yazan, bati edebiyatından çeviriler yapan ve donemindeki erkek egemenliğine karşi çıkabilen bir kadın, nasıl olur da mustafa kemal aydınlığını göremez, anlamak olası degil. saltanatın kaldırılmasını, alfabenin değiştirilmesini ve padişahın düşürülmesini, fatma aliye hanım asla kabul edememiş, mustafa kemal’e hep karşı olmus. kendisinin, bir osmanlı paşasının (ahmet cevdet pasa) kızı olmasının bunda rolu var elbette. ayrıca evinde çocuklarının ona yaşattığı sıkıntılar onu daha da islam’a baglamış olabilir. evden kaçıp katolik rahibe olan bir kızın annesı olarak yasanan travma herhalde azımsanacak gibi değildir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol