sudan

ohannessenpetersburgerking
başkent hartum’da koca bir ayımı gecirdigim, "kıyamet kopsa sudan’a medeniyet gelmez" derdirten ülkedir.

egitilmis insan azdir, egitilmisler ise 7-8 gorev sahibidir. ornegin benim muhattap oldugum bir adam parlemantoda adalet bakanlıgı temsilcisi, o zaman 1. lig 6. sirada bulunan bir futbol takiminin yoneticisi, barolar birligi baskani, x parti genel baskani, 2 hastanemsi sahibi, kimya ve mezbahane sahibi, aksam beraber yemek yerken sudan devlet başkanı aradiginda " su an misafirlerim var, yarin gorusuruz" diyen bir adamdi.

sudan’da türk insanına osmanlıdan kalma buyuk bir saygı vardır. ustun ırk turklerdir, zira islamı, medeniyeti, insanlıgı ogretmis, somurgeci diger devletlerin aksine ozgurluklerini yasatmislardir eger beyazsaniz yuruyen dolarsinizdir, ama turkseniz kardessinizdir, sudanlıya 3 pound olan size 2 pounddur.

iyidir hostur. beyaz nil ile mavi nil nehrinin birlestigi yerdir. hatta bu iki nehir uzun bir sure yogunluk farkından birbirine karismaz.

amerika dusmanidir. o kadar dusmanıdır ki; bol olan petrolunu çinlilere cikartmaktadirlar. çin mahallesi vardır sehirde... batı’da kalan darfur’da iç savaş egemendir çünkü petrol rezervi en yuksek eyalettir. şehrin gobeginde birleşmiş milletlerin bir hava üssü vardir, allah sizi inandirsin vatikan gibi korunmaktadir.

bir de port sudan isimli bir sehri vardir ki!!!!! kızıl deniz sahilini olusturur ulkenin. sanki birden casablanca’da gibi hissedersiniz kendinizi. dalis turizmi, oteller, gece hayatı, restoranlar... restoran diyorum ki en cok aradiginiz sey odur sudan’da. amwaj adında bir restoranttan baska yiyecek yeriniz yoktur. full adinda milli yemekleri(bakla ezmesi) sabah ogle aksam lavas kullanarak el ile orseliyerek yenir ki; benim damak tadima uymadi.


guneyi tropikal iklime sahiptir, tanzanya ve etiyopya’ya ait topraklarmis gibidir. zaten ayrilan yerde orasidir. asagisi kabile yukarisi seriat bolgesidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol