cumhuriyet halk partisi

chavez
sosyalist enternasyonel’e iki senedir davet edilmeyen siyasi partidir. sosyalist enternasyonal, sosyal demokrat, demokrat sosyalist, ve işçi sınıfı partilerinin ortak olduğu bir ülkelerarası organizasyondur.
yukarıdaki entrylerde belirtildiği gibi, sadece komunist partilerin üye olduğu bir oluşum değildir.
chp bu oluşuma katılabilmek için 6 ok ilkelerinin yanına 27 kasım 1976’daki kurultayda demokratik sol politikanın dayandığı altı kural daha getirmiştir. (özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü, halkın kendini yönetmesi)
kurucusu atatürk, "köylü, milletin efendisidir." diyerek köylüye gaz verme hafifliğinde bulunmamış, üreticiyi kalkınmanın tahtına oturtmuştur.
bazı bilgiçlerin iddia ettiği gibi bolşevik’ten uzak durmamış, kurtuluş savaşı sırasında ciddi rus yardımlarını kabul etmiş ve minnettarlığını ispat için türkiye’nin ilk komunist partisini kurmuştur.
bu toprakların gelmiş geçmiş en büyük devrimcisidir ki, klasik mi politik mi bilmem ama, sapına kadar solcu ve özgürlükçüdür.
chp’nin sosyalist enternasyonel’e davet edilmemesini tetikleyicisi, alman, fransız ve isveçli parlamenterlerin hazırladığı bildiri olmuştur. gerekçeleri, partinin sosyal demokrasi ile bağdaşmayan tutumları olmuştur. devletçilik ilkesi, söz konusu parlamenterlerin afedersiniz ama skinde değildir.
köylü ve işçinin partisi olmazsanız, türkiye’nin ancak %10’una hitap edersiniz ki, bu kesimin büyük bir bölümü de ekonomi bozulmasın, ekmeklerinden olmasınlar diye iktidar kimdeyse ona oy verirler. size de kala kala, şeriat geleceğine inanan bir güruh ile atadan futbol taraftarı gibi körü körüne chp’li olanlar kalır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol