sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

seeyouindisneyland
sovyetler birliği’nin askerî tarihi bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 ekim devrimini izleyen günlerde başlar. yeni hükümet rus iç savaşı’nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla kızıl ordu’yu kurdu. 1939’da mançukuo ile moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında moğolistan’ı destekleyerek khalkha nehri hâdisesi’nde mançukuo’yu sahiplenen japonya ile çarpıştı. molotov-ribbentrop paktıyla nazi almanyası ile anlaşarak polonya’nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. baltık devletleri’ni, romanya’dan besarabya ve kuzey bukovina’yı ilhak etti. 1939-1940’ta finlandiya’yı işgal etti. ii. dünya savaşı’nda nazi almanyası’nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet kızıl ordu’ydu. savaştan sonra almanya’nın doğu yarısı ile orta ve doğu avrupa’daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra doğu bloğu’nun uydu devletleri olmuşlardır.

sovyetler birliği, amerika birleşik devletleri’ne rakip tek süper güç haline gelmişti. iki ülke arasında süregelen soğuk savaş, askerî kuvvetlerin artırılmasına, nükleer silah ve uzay yarışına neden olmuştur. 1980’lerin başında sovyet silahlı kuvvetleri diğer tüm ülkelerden daha fazla birliğe ve nükleer silaha sahipti. 1991 yılında ekonomik ve politik faktörler nedeniyle sovyetler birliği çöktü.

sovyet silahlı kuvvetleri beş ana kuvvetten oluşuyordu. resmî önem sıralamasına göre ana kuvvetler şunlardı: stratejik füze kuvvetleri, kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, hava savunma kuvvetleri, ve deniz kuvvetleri. diğer iki sovyet askerî birimi ise içişleri bakanlığı’na bağlı milis kuvvetler (mvd birlikleri) ve kgb’ye bağlı sovyet sınır muhafaza birlikleri’ydi. bu kurumlar ülkeden bağımsızdı.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol