malazgirt savaşı

greyfurt
dünya savaş konseptini değiştiren meydan muharebesidir. bu savaş neticesinde hafif süvari birlikleri yüzyıllar boyunca orduların ana muharebe gücünü oluşturmuştur.

ara not: faşistlik gibi olmasın ama özellikle belirtmek isterimki bazı beyinsizler son zamanlarda kürtlerinde bu savaşta olduğunu, hatta selçuklulara büyük destek vermişler (hatta zafer kazandırmışlar) gibi göstermeye çalışmaktalar.
bizanslı, selçuklu ve geri kalan bütün ciddi tarihçilerin kabul ettiği üzere malazgirtte savaşan türk ordusunun ezici çoğunluğu türktür. az bir kısmı araptır. içlerinde belki çok az miktarda kürt vardır.

kendisini ispatlama ihtirasıyla diyojen ikmal noktalarından fazlaca uzaklaşmış ve selçukluların istediği yerde savaşı kabul etmiştir. selçuklular ise kendilerinden kat kat kalabalık ve donanımlı bu orduyla savaşmamak için son ana kadar çabalamışlar ancak diyojenin asıl amacının irana yürümek ve selçukluyu bitirmek olduğunu sezen alparslan ve kurmayları barış girişimleride karşılıksız kalınca savaşmak zorunda kalmışlardır. (bunlar tabiki politik girişimlerdi. selçuklu savaşmak istiyordu ama üstün olduğu kuvvetlerle ve üstün olduğu zamanlarda - islamı yaymak için)

bizansın ana muharebe grubunu ağır piyadeler (o dönemin modern ordularında alışıla geldiği üzere) oluşturmaktaydı. selçukluların elinde ise neredeyse tümü hafif süvari olan, hafif zırhlı ve oklu birlikler mevcuttu.

savaş kısaca bizans ordusunun, selçuklu atlı okçularına hücum etmesi ve ok yağdırarak geri çekilen selçuklu ordusunun dijojen ve bizans ordusunun ana ağırlığını çembere alınıp tarumar edilmesiyle sonuçlanmıştır. (geri çekilme, pusu, kanatlardan hızlıca çevirme gibi bozkır taktikleri koordineli ve etkin şekilde uygulanmıştır.)

bizans sanılanın aksine yıkım diye nitelendirilebilecek bir asker kaybı yaşamamış (büyük bir imha idi ama bizansın son nefesi değildi) ama büyük prestij ve öz güven kaybına uğramıştır.

selçuklu ise tam tersi olarak büyük bir itibar kazanmış, islam alemindeki prestijini arttırmanın yanı sıra avrupa devletlerince artık sadece barbar topluluğu olarak geçiştirilemeyecek ve ciddiye alınması gereken bir devlet statüsüne erişmiştir.

dünya savaş konsepti ise "daya zırhı piyadeye ilerlesin"le olmayacağını görmüş, bazı ordular türklerin bozkır savaş taktiklerini uygulamaya koyarken, bazı devletlerde karşı taktik arayışına girmişlerdir. (bu uzun bir süreçtir. çoğu devlet savaşarak, bedelini ödeyerek öğrenmiştir)

neticede türk, islam, dünya tarihi açısından büyük önem taşıyan savaştır.

not: benim sülalemdede kürtler var (bende çeyrek kürtüm yani). kürt kardeşlerimi gözlerinden öperim ama son dönemde özellikle bazı bölücü çevrelerin ağzına sakız oldu bu savaş. o yüzden açıklama gereği duydum. kimseler alınmasın, tarih bu.

eklenmezse uyutmayacak edit: başlık savaş olarak açılmış ama meydan muharebesi özelliği taşıyan savaştır aynı zamanda.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol