demokratik toplum partisi

independence
ahmet turk un kursude kurtce konusmasi olayi uzerine ben gene bu arkada$larla alakali bir kac satir karalamak istedim. begenirsin begenmezsin, okursun okumazsin o senin tercihin, yazacaklarim da benim fikrim, kimse katilmak zorunda degil bu fikirlere.

once bir hatirlayalim;

kurt sorunu olarak nitelendirilen konu onumuze ne zaman geldi?

once hep, ardindan dep hemen sonra da hadep ile ba$layan bir seronomidir bu ki saydigim tum partiler de biri kapatilinca acilan diger partilerdir. tipki dtp’nin bu partilerin devami olmasi gibi. uzun bir zamana yayilmaz bu partiler, yakin gecmi$imizde turemi$lerdir ve onlarla birlikte kurt sorunu olarak adlandirilan konu hep gundeme bir $ekilde ta$inmi$ir. oncesinde bu ulkede kurtler mi ya$amiyordu, yoksa daha onceleri kurtlere daha mi fazla haklar taniniyordu da zamanla ellerinden alindi ki boyle partilere ihtiyac duyuldu zannediyorsunuz siz?

tamamen alakasiz.

durust olalim, en azindan kendimize. bu ulkede kurtler turklerle her zaman e$it haklara sahip olmu$lardir, en azindan insani anlamda. kendi dillerini kullanmalarina eskiden de kimse bir $ey demezdi, yine demiyor. ben cocuklugumdan bu yana ulkenin dort bir yaninda kurtlerin kendi aralarinda kendi dillerini konu$tuklarini bilirim, duyarim, $ahit olurum. kimse de onlara "kurtce konu$ma, turkce konu$" turu baskilar yapmami$ti, en azindan ben gormedim, duymadim. hatta kimi zaman bu insanlarin kimileri bu ozgurluklerini o kadar adice kullanir oldular ki, geneli turk olan toplumlarin icerisinde kendi dillerinde etrafindakilere ana avrat dumduz gider oldular. nasil olsa kimse anlamiyor diye bu be$para etmez davrani$larini gonul rahatligi ile sergilediler.(aptalla$ma, elbette tum kurtlerden bahsetmiyorum, kimi denk geldigim cigeri be$ para etmez insan musvettelerinden bahsediyorum, tipki turkler de de oldugu gibi.)

sonralari kimi orgutlerin siyasalla$ma cabalari icerisinde bu partiler kurulup kurulup kapatilir oldu ve ta ki dtp’ye kadar dayandi bu partiler. i$te en son numarali formayi giyen parti de dtp oldu gunumuzde.

$imdi aranizdan birisi kalkip "dtp kurtlerin haklarini ve degerlerini temsil ediyor" demesin pis dalarim.

hangi kurt, pkk icin teror orgutu diyemez, hangi kurt pkk icin "onlar bizim dogal karde$lerimizdir" der ya da hangi kurt abdullah ocalan icin "o bizim dogal liderimizdir" cumlesini kullanabilir? ve yine hangi kurt, pkk eylemlerinde hayatini kaybeden insanlarin yarisindan daha cogunun kurt oldugunu gormezden gelerek pkk taraftari olabilir, soyleyin bana bunu.

ahmet turk tbmm catisi altinda kursude "konu$malarima bu bolumden sorna kurtce devam etmeye cali$acagim" diyor.

sebep?

dillerin karde$ligi ve zenginligi.

sigigit!

ne dillerin karde$ligi ne dillerin zenginligi? desene "nasil olsa engel olamayacaklar ama bir suru de laf soyleyecekler, ben de kurtce konu$mam dahi bunlari rahatsiz ediyor diye diledigim gibi provakasyon yapabilecegim". soylesene asil amacini?

dtp ne krutlerin haklarini temsilen oradadir, ne de halklarin karde$ligi adina, ne de her zaman sarfettikleri bari$ adina. kendilerini secenler elbette bu amaclar icin secmi$lerdir, bundan $uphem yok, ancak bu insanlarin meclis catisi altindaki yegane varlik amaclari bir $eyleri baltalamaktir.

bilin ki dtp’nin amaci kapatilmaktir. dtp kapatilsa ctp acilir, o kapatilsa ydp acilir, sonuc yine bu $ahislarin istedigi gibi olur. amac partinin kapatilmasi ve bu sayede uluslararasi arenada ve ulke icerisinde turkiye’nin demokrasisinin sorgulanmasidir.

halklarin karde$ligiymi$, bari$mi$, ozgurlukmu$. salak miyiz ulan biz, mal miyiz? ha icimizde azimsanamayacak olcude salaklar ve mallar var kabul ama cogunlugumuz oyle degiliz.

tipki akp’den once turban sorunu diye bir sorunumuz yoksa, hadep ve benzeri partilerden once de kurt sorunu adi altinda bir sorunumuz yoktu. bu partilerin varliklarinin temel dayanagi olarak bu sorunlar isitildi isitildi onumuze ta$indi.

akilli olalim.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol