islam devleti

el menzile beynel menzileteyn
dar’ul islamdir..islamın evi manasına gelir..

dikkat ederseniz "islam’ın" değil "islamın" yazdım..bunun sebebi; islam’ın kendisinden daha önce insanlara tebliğ edilen dinlerin son şekli olması, bütün dinlerin "kaynağa giden yol"unun yani şeriatının bulunması, islam şeriatının ise bütün bunları temsil etmesidir..

tanımdan hareketle dar’ul islam, islam’ın ana kaynağından yani kur’an’dan çıkarılan nass veya onun onayından geçmiş olan sünnet, kıyas, icma, istihsan, maslahat vs.. ve daha önce uygulanan şeriatın, kanun kriterleri olarak öngörüldüğü devlettir..

dahan önce uygulanan şeriat hükümlerinin önemi büyüktür..çünkü vahiy tarihi boyunca ilahi uyarılar ve müdahaleler, hep aynı temel kriterler ekseninde yapılmıştır..değişkenliği, tarihi ve sosyolojik farklılıklardan kaynaklanır."sizden her nebi için bir şeriat açıkladık sana da önünde bulunan kitapları doğrulayıcı ve onlara bir şahit olmak üzere bu hak kitabı indirdik" (maide suresi-48)

madem allah 7. asra kadar toplumsal değişimi gözönüne aldı ve geçmiştekileri doğrulayıcı, şimdikini ise tatbik edici bir şeriat getirdi de neden "bugün sizedininizi tamamladım"(maide suresi-3) diyerek bundan sonraki toplumsal gelişmeyi dikkate almadı? mı???

elbette dikkate aldı..bu aslında varlık nedeninin ve onun ilkelerinin tamamlanmasıdır..son din olduğu için bundan sonraki gelişmelere ve değişimlere göre hüküm vermek inananların işidir..

işte şeriat budur..etimolojik anlamının tam karşılığı.."yaşamak için muhtaç olunan suyun kaynağına giden yol".

haliyle şeriat, hüküm verirken önce ilkelere sonra sonra kur’an ve sünnette bahsi geçen olayların ve hükümlerin o tarihteki varoluş sebebine bakar..değişim esastır..

mesela hırsızlara uygulanan "kat-ı yed" cezası bu kabildendir..ve zina’ya uygulanan 100 değenek cezası da..

recm yani taşlama cezası hz peygamber’in yahudilerle yaptığı anlaşma gereği; yahudilerin kendi kanunlarınca cezalandırılacağı maddesine dayanılarak iki yahudiye uygulanmıştır..şer’i bir hüküm değildir..bu da böyle biline.

zinanın 100 değenek cezasına gelince islam bu cezayı getirmeden önce tasavvurunu vayhin oluşturduğu bir insan modeli oluşturmuş daha sonra bu modelde evliliği öngörerek aileyi toplumun temel taşı haline getirmiştir..fuhuşu yasaklamış, kadın köleleri himaye altına almış bu yapıyı bozmanın cezasını da büyük öngörmüştür.

imdi gelelüm "şeriat isterük" dediğimi düşünecek olanlara..

daha önce de belirttim islam asla yöntemi belirlemez..kriterleri ve sınırları belirler gerisi bizim işimiz..adına da ister demokrasi deyin ister şeriat..ayrıca islam liberalizm ve demokrasinin olmadığı yerde yeşeremez..totaliter değildir başkalarının düşündüğü gibi..bakın şu ayete:

"eğer rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi elbette topyekün iman ederlerdi. böyle iken sen mi mü’min olsunlar diye, insanları zorlayacaksın?" (yunus suresi-99)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol