bilgi sözlük

the wall
hakkında ilginç iddiaların dola$tığı site.

lakin, benim önem arz ettiğini dü$ündüğüm konu / parantez açmak istediğim nokta bu değil. çünkü, herkesin hakkında aslı astarı olan / olmayan birçok konuda tezler öne sürülecektir, bazıları doğru çıkacaktır, bazıları tamamen asparagas olacaktır. ilgilenmiyorum açıkcası.

benim değinmek istediğim ayrıntı. bilgisozluk denilen sözlüğün, aslında yazarları üzerinden salt “maddi çıkar” sağlamak üzere $eklinde savların ortalıkta geziniyor olması, bunun çok büyük bir malumat gibi, ki$ilerin özel hayatından tırnaklanmı$ büyük bir detaymı$ gibi insanların gözüne sokulmaya çalı$ması. bunun ihtiva ettiği anlamı sorgulamazdan önce birkaç soru üzerine yeniden gözden geçirme yapmamız $art:

bilgi sozluk nedir?

ki$ilerin fikirlerini payla$tığı, olaylara pozitif / negatif $ekilde görü$lerini açıklama imkânı sağlayan, yöneticisi - idarecisi olan sosyal bir olu$um. tanım a$ağı yukarı bu.

dolayısıyla bir sözlük. yani $u anda hâlihazırda, türkiye’deki net kullanıcıların birçoğunun abana abana kullandığı sözlüklerden $ekil / $emal / fiziksel görünü$ bakımından diğer sitelerden farkı yok. ve burada gözden kaçan (aslında konunun bizzati kaynağını olu$turan) durum $u: zannediliyor mu ki acaba; ek$isozluk’te, itüsözluk’te, lafmacun’da, privatesozluk’te ve diğer sözlüklerde; adminler yahut moderatörler, yazarların yazılarını büyük bir $evkle okudukları için sözlükte kalmasını istiyorlar yahut, yazarlara “yazmaları” için yaptıkları te$viklerin minvali o yönde? bu ülkede kaleminden bal damlayan ve yazıları her gün gazetelerde yayımlanan kö$e yazarı yok mu? sözlük yöneticisi denilen arkada$ bu yazıları takip etmeyi bilmiyor mu da sağlam yazarlarının kendi sitesine yakınla$tırmaya çalı$ıyor?

önce (bilmediğini dü$ündüğüm birtakım insanlara yazıyorum bu kısmı) algıları yerinden biraz oynatmak ve hatta yapılabiliyorsa açık ve net bir hatırlatma ile sağlamla$tırmak lazım... siz birey olarak, bir siteye üye olduğunuz zaman, siz site için potansiyel mü$terisinizdir. siteyi görü$ almak / görü$ vermek için kullanırsınız. yani, eğer herhangi siten “login olma” butonunu tıklayıp içeri girdiğiniz anda o sitenin gönüllü çalı$anısınız, o sitenin “herhangi bir ücret almaksızın çalı$anı” konumda bulunduğunuz i$çisinizdir.. artı olarak da, “site”ye girenlerin / üye olanların sayısı - sıklığı üzerinden yöneticiler kendilerine reklam geliri elde ederler vs. hatta sitede bulunan ki$i sayısını fazlala$tırmak çe$itli kampanyalar düzenlemesi mantıklı olarak yapması gerekendir... bunlara kar$ılık da, site size, sanal bir sosyalle$me imkânı sağlar, bir nevi “ho$ça vakit geçirme” olgunuza / olgusuna yardım eder veyahut vakit öldürür. bu $u anda dünya üzerinde varolan birçok sitelerin için böyledir. bu anlayı$ları benimsememi$ site zaten kurumsalla$amamı$tır, dolayısıyla mali getirisi azdır ve siz oraya üye olmak dahi istemezsiniz, o da ayrı bir konudur.

ikinci olarak kimse hiçbir sitede evladiyelik değildir. isteyen kalır / kalmaz / gelir / gelir. kimse kimsenin kararlarının “ket bekçisi” değildir. artı olarak; internet sitelerini fethedilmesi gereken “be$eriüstü enerji”ler olarak tahayyül edip, bu sitelere kar$ı bilmem kaçıncı viyana seferi gözüyle bakmak mantıklı sonuçlar doğurmaz. ben 5 yıl önce ek$isozluk’e üye olduğum nickname i $u anda hatırlamıyorum.

ha bu arada, ben bu “kapitalist sistem”in bir parçası olmak istemiyorum, kimsenin elemini / derdini / sorunlarını / hatalarını çekemeyeceğim arkada$” $eklinde dü$ünce ve refleksler geli$tirenlere “blog” yazmalarını öneririm.

üzerinde algı sağlamla$tırması yapacak kadar ilgimi çekti bu konu. evet. zannımca ki$iler / topluluklar / toplumlar olarak reel ele$tirilere ihtiyacımız var.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol