izmir suikasti

hepimizhiciz
haziran 1926’da yurt gezileri kapsamında bulunduğu izmir kentinde mustafa kemal’e karşı yapılması tasarlanmış bir suikast girişimidir. suikast gerçekleşmeden önce ortaya çıkarılmış, suçlu görülen çok sayıda kişi idam veya hapis cezasıyla cezalandırılmıştır.

suikast girişimi, 15 haziran 1926 günü mustafa kemal balıkesir’deyken, izmir’de giritli şevki adlı bir motorcunun doğrudan dönemin izmir valisi kazım dirik’e ulaşması ve ihbarıyla ortaya çıktı. suikastçiler izmir kemeraltı çarşısının ana caddesine (günümüzdeki adı "anafartalar caddesi", o dönemdeki adı -caddedeki mevlevi dergâhı nedeniyle- "mevleviler sokağı") nâzır bir otelin pencerelerinden, mustafa kemal paşa gezi programı üzere caddeden geçerken ateş açmayı planlıyorlardı.

ihbara göre suikastçilerin arasında ziya hurşit, gürcü yusuf, laz ismail ve çopur hilmi vardı. yaptıkları plana göre bu kişiler cumhurbaşkanı mustafa kemal’i izmir’e ziyarete geldiğinde kemeraltı karakolu önünde ateş ederek öldürecekler, kargaşadan yararlanarak yemiş çarşısında bekleyen bir arabayla giritli şevki bey’in rıhtımda bekleyen motoruna gidecekler, motora binip sakız adasına kaçacaklardı. fakat son anda şevki bey’in pişmanlık duyarak suikastçıları ihbar etmesi sonucu suikast girişimi ortaya çıkmış oluyordu.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol