fethullah gülen

ederleziavela
3 çeşit hayran kitlesi olan zat ı muhterem.

1) inançlı, islam’ın yozlaştığını düşünen, ve bu yozlaşmayla mücadele etmek isteyen gözü kara müminler. fethullah gülen’e ve doktrinlerine körü körüne bağlıdırlar. bağlılıklarının altında yatan sebep, fethullah hocaya duyulan sevgi değil, islamiyet’e duyulan sevgidir.

2) cemaati içinde yer alıp, cemaatin yozlaştığını, amacından saptıgını düşünen inananlar. nur cemaati’nin yeni yeni palazlandığı dönemleri hatırlıyorum. vaazlar, fetvalar, rejim aleyhine yapılan konuşmalar milliyetçi muhafazakâr kesimin pek hoşuna gitmişti. zamanla cemaat içinde yaşanan fikir ayrılıkları nur cemaati’ni ikiye böldü. bir taraf da said nursi’ciler, diğer taraf da fethullahçılar. şahsi fikrim ve gözlemlerim doğrultusunda şunu söyleyebilirim. cemaat içinde yaşanan ayrılığın büyük sebebi, fethullah gülen’in risale i nur ögretilerinin dışına çıkarak ’müctehid’ rolüne soyunmasından kaynaklanmıştır. ayrılığa sebep olduğu iddia edilen bir diğer söylenti ise, " nur cemaati" yardım kisvesi altında topladığı paraları çıkarları doğrultusunda kullanmaya başladığı yönündedir. bu ayrılık gülen hareketi’nin başlamasına neden olmuştur. gerçi bu hareketin temelleri yıllar önce nurcular tarafından atıldı diye biliyorum. ancak faal kılınabildi, ki zaten cemaatin bir acelesi olmadığını biliyorum. laik türkiye cumhuriyeti’nde palazlanan her dinsel topluluk, türk ceza kanunu’nun 163. maddesi ile içli dışlı olmak zorundadır. artık gerek yok.

3) kemalistler; birçoğu kulaktan dolma sabit bilgilerle donanmıştır. bakın kesinlikle yadırgamıyor, yer yer haklı buluyorum. zira, statüko ve militarizm’in tavan yaptığı 12 mart darbesi ile 163. maddeden yargılanan fethullah gülen, "laikliğe aykırı olarak devletin içtimai, iktisadi, siyasi, hukuki temel nizamlarını kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet tesis, teşkil, tanzim veya sevk ve idare etmek, böyle cemiyetlere girmek veya girmek için başkasına yol göstermek" suçu ile yargılanıp 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ecevit hukumeti, af yasası derken, yamulmuyorsam 7-8 ay gibi bir süre hağis yattıktan sonra serbest bırakıldı. bu sebepten mütevellit kemalistler tarafından pek sevilmez ve ön yargı ile yaklaşılır.
bazı fetvalarında " ileride cemaat olarak ülkenin siyasi iradesinde söz sahibi olabilmek için eylemlerini gizli gizli ifa edeceğini ima etmesi, fethullah gülen ve cemaati’nin üzerinde dolaşan kara bulutlardan şimşek pırtlamasına neden oldu.

cemaati içinde vakit geçirmiş bir birey olarak kişisel fikrim;

cemaat kendini bozdu bu bir gerçek. ağırlıklı olarak kuran ı kerim’i işlemek yerine kendi külliyatlarını oluşturmaya başladılar. evlerde düzenlenen sohbetleri az çok hatırlıyorum. kuran, hadis ya da risale i nur’un tefsirlerini dinlemeyi beklerken, abiler (mufessir) fethullah gülen’in fetvalarını tefsir eder oldular. müçtehit rolüne soyunan elemanların konu kuran olduğu takdirde, her cümleye "benim fikrim, bence" ile başlaması sanırım kuran ı kerim’in ve koşulsuz iman faktörünün katı yapısına ters düşüyor.

fethullah gülen’in yaşamı, idealleri, ve müteakiben ideolojisini yayma stratejisi hz muhammed’in hayatı ve dahi islamiyet’i yayma hikayesi ile kısmen örtüşüyor. aralarında bana göre tek fark var. hz muhammed tanrı ile muhatap olan bir peygamber, fethullah ise cemaatinin gözünde mukaddes din adamı/posrmodern mehdi! birinin hadis i serif’i, bir diğerinin aynı ayarda lakin mukaddes olarak addedilmeyen çakma hadisleri mevcut.

islam ülkelerinde "büyük adam" olmak kolay. gereken yegane unsur, dine sırtı dayayıp kitlelere nüfus etmektir. evet, fethullah hocada farklı bir şey yapmıyor. bugün fethullah gülen’in ba$vurduğu strateji iran’da sökmez. afedersiniz adamı vinçin uçunda pipisinden sallandırırlar.

türkiye enteresan bir ülke. farklı kültürlerin, farklı inanışların iran benzeri devletlere oranla daha yaşanabilir olması bir örnektir. bir çeşit dinsel/kültürel mix. bir bölümü islamiyet’e sıkı sıkı baglanan, diğer kısmı ise inançlarını tam olarak icra etmeyen, yarı avrupai müslümanlar.

tıpkı hz muhammed gibi fethullah gülen’in zekası da burada devreye giriyor. hz muhammed diyorum ama, hz musa ya da hz isa’da örnek olarak gösterilebilir. sirke farkı var bilmeyen. swh

biraz analitik düşünsek, ve hatta çorbaya biraz da rasyonalizm katsak, sanırım işkembe ile paça arasındaki farkı çözebiliriz.

olayın dinler arası diyalog hareketi kısmına da değinmek isterim. gönül ister ki komplo teorilerinin dibine vuralım.
tsk’nin rant peşinde gollum olması da işleyeceğimiz konular arasında!

yo be cont...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol