cari oran

greyfurt
şirketin kısa süreli borçlarını ödeyebilme gücünü ve net işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını gösterir. oranın 2’den yüksek olması şirketin likidite durumunun kuvvetli olduğunu gösterir. bununla birlikte oranın aşırı yüksek olması firmanın sahip olduğu fonları yeterli verimlilikte kullanamadığına işaret eder.

"cari oran = dönen varlıklar / kısa vadeli borçlar" şeklinde hesaplanır.

altın oran 2’dir. 2 ve 2’den yüksek olması beklenir/arzulanır.

evet buraya kadar bahsedilenler hemen her muhasebe kitabında yazanlardır.

edit: yüksek yada aşırı oynak cari oran; kara para aklama gibi şüpheleride beraberinde getirir.

ancak piyasa koşullarında ise cari oran çok büyük farklılıklar gösterir. örneğin gyo’lar da bu oran ucuk vaziyettedir ve genelde böyle olmak zorundadır. düşük kar marjıyla çalışan ama stok devir hızı yüksek, satış hacmi büyük şirketlerde ise cari oranın 2’nin altına düşmesi pekte sorun değildir.

yani cari oran temel rasyolardan olmasına rağmen her rasyo gibitek başına çok yetersiz bir gözlem aracıdır.

örnek1: bir "a" şirketi olsun. bu şirketin cari oranı 1,7 olsun.
bu şirketin, sektördeki hızlı büyümeden cesaret alarak, kendisini kredilendirebilecek nitelikte olması, aldığı kredileri kısa zamanda üretime ve kara dönüştürebilecek, güven veren, başarılı bir yönetiminin olması durumunda, cari oranının 2’den düşük oluşunu bırakın eleştirmeyi, övgüye değer kılar.

yani bu şirket sermayesinin sınırlarını zorlarlayan yüksek talebi karşılayabilmek için, böylesi düşük cari orana sahip olmasına rağmen, kendisine fon yaratabilmiş ve sektördeki payını arttırmak için yakaladığı fırsatı değerlendirmek için atılım yapmış olabilir. bu şirket karını realize edince hisseleri patlar. (risk vardır ama riski düşük yüksek kazanç yoktur.)

örnek 2: bir b şirketi olsun. bu şirketin cari oranı 1,7 olsun.
bu şirketin yönetimi güven vermemektedir. nakit yönetiminde başarısız olduklarını hissettirmektedir. işte şimdi basın kalayı. her geçen gün, cari orandaki bu dengesizlik giderilmedikçe risk söz konusudur. şirket sermayesi erime sürecindedir. zor günler yakındır.

evet, işte size aynı cari orana sahip iki örnek ve birbirine zıt iki tablo.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol