anonim müzik

ederleziavela
bestecisi ya da yorumcusu bilinmeyen musiki eseri olarak tanımlayabiliriz.

ama bir saniye burada bir tuhaflık var (!)

yetiş ya tdk;

anonim: adı sanı,yazanı, yapanı, söyleyeni bilinmeyen:

şayet bir musiki eserinin bestecisi ölmüş ve öleli 70 yılı a$mı$sa, fikir ve sanat eserleri kanunu gereğince bu bestecinin eserleri anonim olarak kabul edilir ve bu eserleri ticarı amaç için kullanmak isteyen kişi ve kurumlar herhangi bir telif hakkı bedeli ödemezler.

bu 70 sene kuralı avrupada da geçerlidir.

alın size fikir ve sanat eserleri kanunu’nun bir yanılgısı daha (!)

bu kanunun amacı, bir eserin (müzik, kitap, film vs ) ve, ölü ya da diri eser sahibinin ( yazar, şarkıcı, senarist vs ) haklarını korumaktır.tamam ölen eser sahiplerini ve eserlerini de düşünmeniz büyük incelik, aslında incelik değil zorunluluk.zira bir eseri ticari olarak kullanmak isteyen kişi ve kurumlara çifte standart yapılamaz daha doğrusu ticari maksatla kullanılmak istenen hiçbir esere çifte standart uygulanamaz ve uygulanmamalıdır.

örnek verecek olursam, kayseri ile identikle$miş gesi bağları adlı musiki eseri anonim olarak sınıflandırılmı$tır.eserin sahibi de tahsin adında bir halk ozanı (!) eserin tam olarak bestelendiği tarih bilinmiyor ama 70 sene sınırını geçtiği de aşikar.

yapım şirketleri yeni dizilerini gösterime sunmadan önce kanallarla anlaşır, mutabık şartlarda anla$ılırsa dizinin tanıtım fragmanı ilk yayın tarihinden önce izleyicinin huzuruna sunulur. yayın akışına göre yeni bir dizinin tanıtım fragmanı, ki fragman demek dahi yanlış biz tanıtım filmi diye nitelendirelim çünkü fragman, izleyiciye tanıtmak amaçlı bir filmi parçalara bölüp kısa kareli ve kısa süreli mini bir görüntü hedesidir.

neyse konuyu dağıtmadan , her yapımda jenerik ve fon müzikleri mevcuttur.jenerik müzik, yapımın hemen başında ve sonunda kullanılır. mesela acı hayat adlı dizinin " beyaz gülüm " parcası dizinin jeneriğidir. fon müzik ise dizideki sahneleri, diyalogları izlerken arka fonda çalınan müzik eserlerdir.

standart bir dizinin jenerik müzik fiyatı dizinin kaç bölüm yayınlanacagına ve jenerik müzik bestecisinin popularitesine göre artar, ama biz 13 bölüm olarak ele alırsak tahmini bedel 5000 ile 7000 ytl arasındadır.

fikir ve sanat eserleri kanunu’nun 70 yıl uygulamasından sonra gelin görün ki yapım şirketleri anonim müzik eserlerine hücum etmi$tir.

daha önce showtv’de bir cüneyt ülsever romanı olan " hacı " diye bir dizi yayınlanmı$tı.dizinin jenerik müziği de gesi bağları adlı anonim eserdir.

e şimdi bir haksızlık, bir sistem hatası yok mu ? yaşayan sanatcının haklarını savun, ölen sanatçının haklarını 70 sene savun (!) ahan da sana çifte standart.

ulan burası türkiye, buldun bunama dediğinizi duyar gibiyim.

neyse,

gerçi bu entry tam kültür bakanlığı ba$lıgına layık ama oldu da bitti ma$allah.

(bkz: önümüzeki maçlara bakacağız)

ek bilgi: hakkın rahmetine kavu$muş sanatçıların 70 yıl boyunca eserlerinin telif hakkı en yakın akrabalarına ödenir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol