22 temmuz 2007 türkiye genel seçimleri

schumi
-akp’nin halkın yarısının oyunu alması akp’nin "milli görüş" marjinalliğinden tamamen sıyrılıp bir "merkez" partisi olduğunun kesinleştiğinin göstergesidir.

-ve yine bu kadar oy alması halkın geçtiğimiz 4.5 senede akp’nin yaptığı icraatlardan memnun olduğunun göstegesidir.

-bu seçimler göstermiştir ki halk askerin siyasete müdahalesine bir kez daha ve şiddetle karşı çıkmıştır. bir nevi halk muhtırasıdır. 50 seçimleri gibi...

-akp’nin bu kadar oy almasında topluma dayalı siyaset yapmak yerine askeri kurumların halkla ilişkiler bölümü gibi siyaset yürüten chp’nin, saçma sapan vaadlerde bulunan partilerin, 27 nisan muhtırasının, anap+dyp fiyaskosunun rolü çok çok büyüktür.

-bir şey daha açıkça görülmüştür ki milliyetçi dalga sanıldığı kadar büyük değildir. hem terörün tavan yapması, hem chp’nin mhp’ye açık desteği, hem gp’ye giden oyların geri alınması 10 yıl önce mhp’yi akp’nin şu an bulunduğu konuma çıkartabilirdi. ancak şu anda tüm bunlara rağmen %15’de kalmıştır.

-seçim anketlerine bakıp da "yuuuh, yalan bu anketler akp o kadar alır mı, işbirlikçi kalem bunlar" şeklinde yorum yapanlar sonuçlardan sonra akp’ye oy veren kesimi "akılsız, cahil" olarak nitelendiriyorlar ki bu en çok 50’lerde dp zaferlerinden sonra kemalist güruhun "memolar, hasolar mı yönetecek" yaklaşımını ve terbiyesizliğini hatırlatıyor.

-dtp’nin girmesi de mecliste renkli günlerin geçeceğine işarettir. kan bile çıkabilir. iki uç kesim girmiş oluyor çünkü. türk milliyetçileri ve kürt milliyetçileri. saygı, sevgi, hoşgörü olursa sorun çıkmaz. pek zannetmiyorum gerçi...

-en önemli sonuçlardan birisi şu olmuştur ki bundan bir kaç yıl evvel tayyip erdoğan bir konuşmasında "reformlar için halktan gerekli destek bulamıyorum, ben bedel ödeyemem" demişti. bu seçimlerde halk o desteği kendisine vermiştir. bu zamanda bu şans bir daha da zor geçer ellerine. derhal bir sivil anayasa hazırlanmalıdır. 1 yıl içerisinde bu gerçekleşmezse veya gerçekleşmesine yönelik adımlar atılmazsa bir daha zor olacaktır ve bu desteği de bulamayabilir.

-baskın oran’ın girememesi çok üzücü olmuştur.

hayırlısı olsun...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol