kadın peygamber olmaması

ederleziavela
yıllardır kafama takılan, beni soru işaretlerine sevk eden bir konu.

bakıyoruz geçmi$e açıyoruz kitapları bir tane kadir peygamber yok.ister istemez ademoğlu neden sorusunu soruyor.

neden yok?

mantıklı düşündüğümde şöyle bir tespit çıkardım.

o zamanki ataerkil sosyal yapi gozonune alindiginda bariz sekilde kadina itibar edilmeyecegi, sozune guvenilmeyecegi de sebepler arasinda gibi geliyor.

fakat yeri göğü yaratan tanrının cinsiyet ayrımcılığı yapması pek mantıklı gelmiyor bana.sonuç itibari ile tanrı peygamberleri de sınamaktadır.peki neden bir kadını peygamber yapıp onu da sınamamıstır?

mantıklı bakacak olursak eger;

peygamberlik zor zanaat,agır bir yük,güç bir vazife.kadın ise yaradılışı ıtıbari ile nazik ve zayıf oldugu için bu yükün altından kalkamayabilir diye düşünülmüş olabilir.

bir kadının savaşlarda ön saflarda yer alması utopik olur kabul ediyorum.ayrıca peygamberlerin sürekli seyir halinde olmaları ve sürekli suikastlere magruz kalmaları yadsınamaz bir gercek.ha kadının biyolojık yapısı da bu duruma engel teskil ediyor denilebilir.

fakat ne olursa olsun bana göre burada bir ayrımcılık söz konusudur.herkese eşit haklar sağlayan yaratıcı neden dinlerin yayılması için bir kadını seçmemiştir?

yukarıda bulunan tespitler bence bu sorunun cevabı olamaz sadece olasılık olma ıhtımalı var.

meselâ nahl sûresinin 43. âyetinin meali şöyle:

"ey resulüm! senden önce de kendilerine vahiyde bulunduğumuz erkeklerden başkasını peygamber olarak göndermedik. eğer bunu bilmiyorsanız, bilgi sahiplerine sorun."

burada tezat bir düşünce söz konusu bence...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol