alejandro gonzalez inarritu

pelagehatun
1963 yılında meksika’da doğan alejandro gonzales inarritu, henüz 23 yaşındayken yapımcı ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. 1988 ve 1990 yıllarında altı uzun metrajlı meksika filminin müziklerini hazırladı. bir süre meksika’nın bir numaralı rock radyo istasyonunda dj’lik yaptı. 1990’da zeta filmcilik şirketini kurdu.

sanatçı, maine ve los angeles’ta tiyatro ve film yönetmenliği eğitimi aldı. 1999’da ilk uzun metrajlı sinema filmi olan amores perros / paramparça’nın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. bu filmle chicago, edinburg, havana, los angeles, sao paulo, tokyo ve cannes film festivalleri’nden çeşitli ödüllerle döndü. 2001 oscar ödülleri’ne de ‘en iyi yabancı film’ dalında aday gösterildi...

abd’deki ikiz kuleler’e yapılan terörist saldırıyı konu alan 11 kısa filmden oluşan 11’09’’01 - september 11 / 11 eylül’de (2002) bölüm yönetmenliği de yapan inarritu, daha sonra başrollerinde sean penn, naomi watts ve benicio del toro’nun rol aldığı 21 grams / 21 gram’ adlı filmi yönetti, ve son olarak da başrollerini brad pitt, cate blanchett ve gael garcia barnel’in üstlendiği ve cannes film festivalinden ödül alan, altın küre’de 7 dalda aday olarak gösterilen babel’i yönetti.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol