mihail solohov

shevek
1905’te don bölgesi’nde doğar. annesi bir kazaktır. babası orta rusya’dan göçüp don kıyılarına yerleşmiş biridir. sholohov lisedeyken; birinci dünya savaşı başlar, bunu 1917 ekim devrimi ve iç savaş takip eder. 16 yaşındayken, devrimcilerin yanında savaşa katılır. iç savaş sona erdiğinde, bir süre; hamallık, taşçılık, ilkokul öğretmenliği ve gazetecilik yapar. yazmaya 17 yaşında başlar. ilk hikayesi doğum lekesi’ni 19 yaşında yazar. 1922 yılında moskova’ya gider ve gazetecilik yapar. geçimi için gazetecilik yeterli değildir. bu dönemde taş işçisi, rıhtım işçisi ve muhasebeci olarak da çalışır. 1924’de geri döner ve kendini tamamen yazmaya verir. aynı yıl evlenir. bu evlilikten iki kız, iki de erkek çocuğu olur.

ilk kitabı, 1. dünya savaşı ve iç savaş yıllarındaki kazakları anlatan don hikayeleri, 1926 yılında basılır. aynı yıl durgun don (ingilizce’ye "ve durgun akardı don" diye çevrilmiştir, rusçası "tihi don"dur) adlı romanını yazmaya başlar. bu romanı yazması 14 yılını alır ve stalin nişanı ile ödüllendirilir. bu roman sovyetler’de zamanın en çok okunan yapıtlarindan biri olur ve 1965’de nobel edebiyat ödülü alır. bitirmesi 28 yılını aldığı uyandırılmış toprak adlı romanı ile de 1954 yılında lenin nişanı’na layık görülür. 1957’de kısa hikayesi insanın yazgısı (fate of a man) film olarak da çekilir. vatan için dövüştüler isimli eseri bitirilememiştir.

ikinci dünya savaşı boyunca gerçekler (pravda) gazetesinde savaş hakkında yazılar yazmıştır. 1956-1960 yılları arasında toplu eserleri sekiz kitap olarak yayımlanır.

şolohov ayrıca 1932’de sscb komünist partisi’ne, 1939’da sscb bilimler akademisi’ne üye oldu ve seçkin sovyet ünvanı aldı. sscb komünist partisi merkez komitesi’ne seçildi. iki kere sosyalist kahramanlık madalyası ile ödüllendirildi. sovyet yazarlar birliği’nin yardımcı başkanlığını yaptı.

şoholov 20 şubat 1984’de, rostov ilinde hayata gözlerini yumar. mezarı don nehri kıyısındaki veşki köyündedir.

gözlemlerime göre türkiye’de ne şolohov’dan haberi vardır insanların, ne de eserlerinden.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol