sözlükteki yetkilerin hepten silinmesi

ithilquessir
kesinlikle anlamak konusunda basarisiz kaldigim durumdur. dur len kesin vardir altinda bir sey diye onyedimilyonsekizbindokuzyuzatmisdokuz kere okuduktan sonra bile bir kucak dolusu soru isareti ile bakakalinmistir.

cok bir seyler kendi icinde celismektedir.

bir kere olaylarin butun sorumlulugunu babacan bir sekilde ustlenen sozluk jedilerimizden independence, yaptirimlarin tamamini baska kullanicilara uygulamistir. "en buyuk hata benim" demek her ne kadar buyukluk gibi gozuksede, aslinda altinda gerekli sorumlulugun birebir alinmasi yatmiyorsa sadece gelecek olasi tepkileri bastirmak icin kullanilan bir ara birim gorevi gormektedir.

sebep bilgi sozlugun buyumesi ve ihtiyaclarinin artmasidir.

peki sozluk yonetiminin minimize edilmesi bu soruna nasil yardimci olucaktir ? her ne kadar yol verilen bilgi sozluk ailesi elemanlarinin duygulari ve onurlari olabildigince korunmak icin "abi valla sizi de anliyoruz, yogunsunuz" dogrultusunda cumleler kurulmus olsa da davranislar sozlerden cok daha yuksek sesle konusmus ve buyuk harflerle "siktirin len butun isi zaten bu elemanlar yapiyor" demistir.

bu konuda benim fikrimce bazi kisilerin hakkini yememek lazim. gorevde kalan moderatorler goetica ve angelus sozluge gercekten butun hayatlari buna bagliymiscasina zaman ayiran sorumluluk bilinci gelismis insanlar olmasi nedeniyle, uzerlerine dusen gorevi, ellerinden gelen en iyi sekilde yerine getireceklerinden hic suphem yoktur. kucuk bir parantez acmak gerekirse bu konuda... (ismi gecen bilgi sozluk ailesinin iki uyesi de zaman zaman asiri baski altinda daha sonradan yanlis sayilabilicek kararlar vermis olduklari icin, uzerlerine daha fazla stress yuklenmis olmasi beni ayrica bir kosede sok etmistir.) ayrica sozlukte benim icin uzlasi ve gorev sorumlulugunun birebir cevirisi olan maliyeci ve tutarli olmakla kalmayip oldukca surekli olan gammazlariyla myysteriouss’a haksizlik edildigi kanaatindeyim.

bunun disinda gammaz’lardan kimilerinin yetkilerinin kaldirilmasinin isletmecilik perspektifinden bakildiginda, birinin gammazligi kaldirilip digerininki kaldirilmazsa kusucek insanlari daha az kusturmek yada "kim calisiyor kim calismiyor" sonucunu gercekci olarak vericek bir arastirmanin zamanindan tassarruf etmek amaci guttugu gozukmektedir.

bunlari soylemis olmakla beraber bu tip konularda yaptigim gibi olayi su satirdan itibaren kisisellestiriyorum.

zamaninda sozlukte gunde ortalama 100 entry girmekten (tematik veya copy paste olmaksizin) once gammazlik sifati ile birlikte 60lara sonrasinda ise moderatorluk sifati ile 10lara dusmus entry sayim, sozlukte eskiye kiyasla daha az zaman harcadigimin birebir gostergesi degildir.

gammazlanan hicbir entrynin 36 saatten fazla gammazlanmis entryler arasinda kalmamasi.

comez yapilanlar haric onay bekleyen yazar olmamasi.

bilgi sozluk airlines ve silinen basliklar/entryler basliklarinin sozlugun gelismesine tutarli olarak sabit ivme ile kullanilmasi bana moderatorluk islemlerinin elimizdeki imkanlar cercevesinde iyi bir sekilde yonetildigine isaret ederken diger moderator arkadaslarimin yapmiyor oldugu

ukde konusuna kafayi takmis olmak, sacmalari ve doldurulmuslari toplayip temizlemek.

aktif yazarlar icin diger moderatorlerin kullanabilecegi log girisleri tutmak.

yaklasik 3 aydir, sozluk yonetiminin ve gammazlarin ortak bir sekilde calismasini saglayacak bir bilgi sozluk anayasasi yaziyor olmamam epey zaman alamaktadir. (aaa bilmiyorduk denebilir, bilmesi gereken kisiler biliyordu...)

olasidir ki, butun bu yapilanlar yeterli degildir. o zaman su iki sorun kalir elimizde.

birincisi, bilgi sozluk hizli gelismesine yonetim olarak hazir degilse bile yapilan yaptirimlar buna nasil bir katki saglamaktadir? yonetimi gecerseniz bilgi sozluk son derece kisir olan ve linux’te hepten calismayan ara butonu, islemeyen arsiv ve ben butonlari ve giderek kutuplasan yazar cevresi ile hazir midir devasa bir sozluk olmaya? alt yapisi bunu kaldirmaya yeter mi? yoksa yaptigimiz tohumdan meyve mi beklemektedir. yada bir seyin sorumlulugunu baska bir seye yuklemek olmaz mi bu?

sozluk amator aile ruhunu her gun artan popup’lari ve sozluk kullanicilarinin yaptiklari yerine para ugruna satilmis themalari ile mi koruyacaktir. her acitigmda karsima daha ticari cikan bir sozlukten nasil boyle bir karar cikar?

daha onemlisi bilgi sozluk ailesi adina boyle bir adim nasil atilir? ataturk adina yapilmis 80 darbesinden beri hicbir yapilan sey, ugruna yapildigini soylendigi sey ile bu kadar celismemektedir. sozlugun eski ve kendini kanitlamis yazarlarinin tamami uyurken sirtlarindan bicaklamak mi sozluk ailesini guzellestiricektir? iki buyuk kardes ve bir teyzeyi gece yarisi kursuna dizmekle mi guven saglanacaktir? verilmek istenen izlenim "gorevinizi yapmazsaniz basariz tekmeyi" ise bunun ne aile ile, ne yuva ile bagdasan yani vardir. bilgi sozluk ailesi kendine ihanet etmistir. amerika’nin karavan parklarinda birbirini siken siyam ikizlerine donmustur.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol