lizbon

angelus
iklim
lizbon avrupa’nın en sıcak başkentlerinden birisidir. ilkbahar ve yaz ayları genellikle güneşlidir. en yüksek sıcaklık temmuz ve ağustos aylarında 35º ile 40 °c, en düşük sıcaklık 15º ile 20 °c arasındadır. sonbahar ve kış mevsimlari genellikle yağmurlu ve rüzgârlıdır ancak güneşli günlere de rastlanır. sıcaklık nadiren 5 °c’nin altına düşer. ortalama sıcaklık 10 °c civarındadır. ortalama olarak yılda 3.300 güneşli saat ve 100 yağmurlu gün vardır. lizbon gulf stream’den çok etkilenmektedir.

spor
lizbon’da en popüler spor futboldur. şehrin başlıca kulüpleri arasında uefa’nın 5 yıldızlı statlar listesinde bulunan 65.000 kişilik estádio da luz (işık stadı) ile sl benfica bulunur. benfica uefa şampiyonlar ligi’ni iki kez kazanmış ve yedi kere finalde oynamıştır. kulübün ünlü oyuncuları arasında 1960’larda eusebio’yu, günümüzde de rui costa, nuno gomes ve simão sabrosa’yı sayabiliriz.

sporting lizbon, şehrin diğer bir futbol takımıdır. bu takım da 52.000 kişilik ve yine uefa’nın 5 yıldızlı statlar listesinde bulunan estádio josé de alvalade’de (josé de alvalade stadı) oynamaktadır. sporting lizbon bir kez uefa kupa galipleri kupası’nı kazanmış ve bir kez de uefa kupası’nda final oynamıştır.

nüfus
şehrin nüfusu 564.657 kişi iken metropolitan bölgenin nüfusu 2.760.723 kişidir. lizbon metropolitan bölgesi büyük lizbon ve setúbal yarımadası altbölgelerini içerir. şehir içindeki nüfus yoğunluğu 6.658 kişi/km² dir. lizbon avrupa’da en hızlı büyüyen metropolitan alanlardan birisidir ve bm tahminlerine göre 2050 yılında nüfus 4,5 milyon kişiye ulaşacaktır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol