lizbon

angelus
endülüs dönemi
lizbon, yaklaşık 711 yılında arapların eline geçti. arapça el-uşbuna diye adlandırılan şehir endülüslüler zamanında gelişip büyüdü. kuzey afrika ve orta doğu’dan gelen araplar, inşa ettikleri birçok cami ve evin yanı sıra günümüzde cerca moura diye adlandırılan yeni şehir surlarını da şehre kazandırmıştır. şehir nüfusu hristiyanlar, müslümanlar ve yahudilerden oluşuyordu. müslüman lizbon’da nüfusun çoğunluğunun anadili olan arapça resmî dildi. resmî din islamdı ve 10. yüzyıla gelindiğinde şehirde yaşayanların çoğunluğu müslümandı.

arap etkisi lizbon’da hâlâ görülmektedir. şehirdeki birçok yerin adı arapça’dan gelmedir. örneğin lizbon’un ayakta kalan en eski mahallesi olan alfama’nın adı arapça "el-hamma" ‘dan gelmektedir. portekizce’de "lizşboa" diye telaffuz edilen şehrin adı büyük olasılıkla latince olissipo’dan değil de doğrudan arapça adı olan el-uşbuna’dan gelmektedir. şehirde oldukça sık rastlanan mozaikler azulejo müslüman tarzındadır ve "azulejo" sözcüğü de arapça’dan gelmektedir.

1147 yılında reconquista dahilinde portekiz kralı i. afonso önderliğinde fransız, ingiliz, alman ve portekiz şövalyelerinden oluşan bir grup lizbon’u kuşattı ve şehri endülüslülerin elinden aldı. bu sırada, şehirde yaşayan tüm dinlerden insanların bir bölümünün katledildiğine inanılır. bu tarihten sonra lizbon tekrar hristiyanların egemenliğine girmiştir.

bu olay lizbon tarihindeki en önemli olaylardan biridir. arapça, günlük hayattaki önemini yitirerek yerine portekizce geçmiştir. çoğunluğu oluşturan müslüman nüfus katolik hristiyanlığa döndürülmüş ve camiler kiliseye çevrilmiştir
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol