türkiye

vaux
cumhuriyetin 81. yıldonumunde

cumhurbaşkanı sezer’in mesajından...

türkiye cumhuriyeti, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütündür. bu düzenleme ile türkiye cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi kurallaştırılmaktadır. türkiye cumhuriyeti kurulurken "tekil devlet" modeli benimsenmiştir.

"tekil devlet"te, ülke de, ulus da, egemenlik de tektir ve bölünemez.

türkiye cumhuriyeti’nin kurucu ve asli öğesi tektir ve türk ulusu’dur. egemenlik kayıtsız koşulsuz türk ulusu’nundur.

turk ulusu, siyasal bir kavramdır ve " ataturk milliyetciligi " esasına dayanır. "atatürk milliyetçiliği" akilci, cagdas, uygar ve barisci bir ulusçuluk anlayışıdır.

"atatürk milliyetçiliği", türkiye cumhuriyeti’ne vatandaslık bağıyla bagli olan herkesi "türk ulusu"ndan sayan; etnik köken, dil, din ve mezhep gibi nedenlerle yapılacak her türlü ayrımcılığı reddeden, birleştirici ve bütünleştirici bir anlayışı içerir.

anayasamızda benimsenen ulusçuluk da, etnik köken, dil, din, mezhep gibi benzerliklere değil; yazgı, kıvanç, tasa ve ülkü ortaklığına ve birlikte yaşama isteğine dayanan ulusçuluk anlayışıdır. türk ulusu’ndan sayılmanın tek koşulu vatandaşlık bağıdır.

"türk ulusu" kavramı türkiye’ye gönül bağı ile bağlı olan herkesi kapsamaktadır. yüce önder atatürk’ün " ne mutlu turkum diyene " özlü sözü bunu en iyi biçimde anlatmaktadır. çünkü, bu söyleyişte " turk olana " değil, " turkum diyene " denilmiştir.( atatürk milliyetçiliğini en güzel ozetleyen cümlelerden biridir.)

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol