ortadoğu

ankakusu
bu hafta celal talabani efendi basroldeydi...

once ne demis bu hafta bir bakalim;
talabani, bm’nın yıllık genel kurul toplantıları için geldiği new york’ta newsweek dergisine verdiği demeçte, türk birliklerinin irak sınırında olduğunun hatırlatılması üzerine, "öyle, ama içeri girmiyorlar. pkk’yı, çatışmaları durdurması yönünde ikna ettik. pkk, birkaç gün içinde resmi ateşkes ilan edecek" dedi.

hmmm... demek talabani efendi ikna etmis... yav bunu sayiklayan bir ulke daha vardi, kimdi o? hmmm...

komsu ulkelerden ic islerine dalmamalarini soylemisdir. bunda gocunacak bir durum soz konusu degildir. haklidir herif...

lakin, talabani, "aksi halde ne yaparsınız?" şeklindeki sorusuna ise "irak halkı, o zaman aynı şekilde karşılık verir, o ülkelerdeki ’muhalefeti’ destekler. o ülkelerin bize yaptığı gibi, o ülkeler için sorun çıkarmaya çalışır" yanıtını verdi.

sunucunun, yeniden, "yanı iran ve diğer ülkelerdeki muhalif güçleri mi desteklersiniz?" diye sorması üzerine talabani, "irak komşu ülkelerdeki muhalif güçleri destekleyebilir, her yerde, iran’da, suriye’de, türkiye’de, ama biz bunu yapmıyoruz. eğer biz onların içişlerine karışırsak onlar bizim içişlerimize karışırsa, o zaman ortadoğu’da kaos çıkar. biz bunu istemiyoruz. biz, iran, suriye, türkiye ve arap ülkeleriyle iyi ilişkiler istiyoruz" diye konuştu.

ne demek lan bu? evet belki akla mantiga sigabilir ki oyledir esasinda... ama bunu alenen soylemek ne demek? kimsin sen? etin ne, budun ne? kimin kopegisin oglum sen? kimin adina konusuyorsun? apo’nun picimisin, abd’nin kopegi misin?

ve kimin kopegi oldugu bu aciklamadan sonra yaptigi aciklamada ortaya cikiyor...
talabani, washington’daki woodrow wilson merkezinde yaptığı konuşmada, türkiye’nin kuzey irak’ı işgal tehlikesinin bulunduğunu düşünmediğini belirtti.

talabani, ’’özellikle abd askeri varlığı bu tür bir dış işgali caydırıcı nitelikte. işte bu yüzden gelecekteki olası müdahalelere karşı irak’ta sembolik boyutta da olsa abd gücü kalmasını istiyoruz’’ dedi.

ama suda bir gercek kuzey irak’ta bir pkk burosu kapatilmis. aferim diyoruz ne diyelim... helal olsun... pkk’ya karsi ciddi! adimlar atiyor herifler!..
gerci yeni yeni ayaklari uzerine durmaya calisan ulkeden daha fazlasini istemekte garip aslinda... (kizginligim irak halkina degil onu yoneten bush’t dostuna.)

biri akp’li digeri chp’li iki milletvekili’de bu aciklamalardan once kuzey irak’ta ki turkiye’nin bir kismini kapsayan haritalari indirtmisti. belkide talabanin cirkefligi bunadir...
ha bir de bu tbmm heyeti kerkuke girmek uzereyken yola mayin dosendigi tespit edilmis... sagolsun, abd’li guvenlik gucleri temizlemis yolu...

bu haftanin bize ogrettikleri, getirdikleri:
1. talabani’nin abd’nin masasi oldugunun iyice ortaya cikmasi.
2. abd’nin diledigi, istedigi ve hatta koordine! ettigi sekilde (pkk)teror’un durdulamayacagi.
3. irak’in abd’nin piyonu, masasi konumunda daha uzun bir sure kalacagi ve dolayisiyla bu ulkeden hic bir halt olmayacagi. (biz gorduk, gecirdik cunku.)
4. ilerde talabani’nin abd eyaletlerinin birine vali olabilecegi...

kaynaklar:http://www.cnnturk.com/dunya/haber_detay.asp?pid=319&hid=1&haberid=236564

http://www.cnnturk.com/dunya/haber_detay.asp?pid=319&hid=1&haberid=237111

http://www.cnnturk.com/dunya/haber_detay.asp?pid=319&hid=1&haberid=237671

http://www.cnnturk.com/dunya/haber_detay.asp?pid=319&hid=1&haberid=237527


ek: tbmm’ heyetinden biri soyle demis: ’yarin abd burada olmayacak’... talabani’nin abd daha kalmali kalacak sozlerinin kime cevap oldugu anlasiliyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol