tahrik klibi

cyranonunburnu
7 haziran 2006 tarihli akşam gazetesinin inretnet sitesinde çıkmış system of a down adlı musiki topluluğuyla ilgili bir haber:

http://www.aksam.com.tr

amerika’da 1993 yılında kurulan ermeni heavy metal grubu system of a down, 2005 yılında çıkardığı hypnotize albümündeki ’holy mountains (kutsal dağlar)’ isimli şarkıya klip çekti. klip ilk önce internet üzerinde yayınlanmaya başladı. türkiye’de fan club’u bulunan ve büyük hayran kitlesine sahip olan grup, konserlerinde de türklere karşı ağza alınmayacak küfür ettikleri için de bazı hayranlarından tepki çekmişti. çekilen klibi izleyen herkes şoke oldu. klipte sözde ermeni soykırımı konusu işleniyor. olay klipte başta atatürk olmak üzere enver paşa, talat paşa soykırım mimarları olarak gösteriliyor. sultan abdülhamid ve ermeni teröristler tarafından öldürülen cemal paşa için de ’killer (katil)’ deniliyor. özellikle mustafa kemal atatürk’ün portresi klipte gözüktüğü zaman fonda ’katil’, ’yalancı’ sözleri söyleniyor.

türk hayranlari şaşkin

grubun hayranları, internet sitesinde yayınlanan klibin ardından büyük bir şok yaşarken, bazı hayranları görüntülere inanmak istemedi. fun club’ta görüşlerini belirten hayranları grubun başta atatürk olmak üzere enver paşa ve talat paşa’ya yaptıkları haraketlere inanmak istemeyerek, ’kulaktan dolma bilgi’ olarak değerlendirdi. ayrıca siteye yüzlerce hakaret maili atıldı.

abd’de protesto konseri

grubun hayranlarının oluşturduğu fan club sitelerinde grubun istanbul’da konser vermesi isteniyor. grup üyeleri özellikle türkiye karşıtı şarkıları nedeniyle istanbul’a gelmeye yanaşmıyorlar. grup adına kurulan internet sitesinde forumları yazan bir hayranı, ’onlar türkiye’ye gelsin 200 ytl’yi gözden çıkarırım’ bir hayranı da, ’onların gelmesini çok istiyorum ama güvenlik önlemi alınması gerekiyor’ diyor. siteye yaklaşık 250 kişi üye olmuş. grup ayrıca 2005 yılında mtv avrupa’dan ’en iyi alternatif müzik’ ödülü almış. ’system of

a down’un temmuz ayında kanada’dan başlayacak olan turnesi abd’nin çeşitli eyaletlerinde ve avrupa’da sona erecek. bu arada grup üyelerinin washington’daki türk büyükelçiliği önünde geçtiğimiz 21-25 nisan tarihleri arasında 3 gün süren eylemlerde sahneye çıkarak sözde ermeni soykırımını protesto ettiği de ortaya çıktı.


’köpekler ve türkler giremez’

ünlü heavy metal grubu slayer’ın bir yurtdışı konseri sırasında alt grup olarak sahne alan system of a down’un hazırladığı biletlerde, ’köpekler ve türkler giremez’ yazısı büyük tepki çekmişti. slayer’ın 2004 istanbul konserinde alt grup olarak türkiye’ye gelmesi beklenen systeam of a down, türklerin tepkisinden korkutları için konsere gelmemişti. system of a down grubu serj tankian (vokal+keyboard) , daron malakian (gitar+vokal) ve shavo odadjian (bass) ve john dolmayan’dan oluşuyor. kadrosu ile 1993 yılında soil adıyla çalmaya başlayan grup daha sonra 1995’te daron malakian’ın bir şiirinden esinlenerek, system of a down adını aldı.

işte olay şarki

holy mountains (kutsal dağlar)

onların akıldan çıkmayan görünüşlerini hissedebiliyor musun?

onların akıldan çıkmayan görünüşlerini hissedebiliyor musun?

yalancı, katil, şeytan

aras nehri’ne dön

birinin anlamsız bakışları

kendini savaşta hissetti

yalancı, katil, şeytan

aras nehri’ne dön

özgürlük, özgürlük, özgürüz, özgürüz

kutsal dağları duyabiliyor musun?

yalancı, katil, şeytan

aras nehri’ne dön

biri hepsini kana boyayın dedi... öldürün dedi onları

yalancı, katil, şeytan

aras nehri’ne dön

özgürlük, özgürlük, özgürüz, özgürüz

onların hepsi geri döndü

dağın yamacında dinleniyorlar

öğrendik ki sizde hiç

gurur yokmuş, katiller, i.neler

aras nehri’ne dönün

onların hepsi geri döndü

dağın yamacında dinleniyorlar

öğrendik ki sizde hiç

gurur yokmuş, katiller, i.neler

aras nehri’ne dönün

özgürlük, özgürlük, özgürüz, özgürüz

ercan öztürk / istanbul
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol