atıf yılmaz

darth sidious

sinemanın büyük kaybı

alınan bilgiye göre batıbeki, bu akşam istanbul’daki evinde vefat etti. atıf yılmaz batıbeki’nin cenazesinin, pazar günü düzenlenecek törenin ardından toprağa verileceği öğrenildi.

türk sinemasında 100’den fazla filme imza atan yönetmen atıf yılmaz batıbeki, birçok ünlü yönetmenin yetişmesinde de pay sahibi oldu. atıf yılmaz batıbeki, 1926 yılında mersin’de doğdu. lise öğrenimini mersin’de tamamlayan batıbeki, istanbul üniversitesi hukuk fakültesi ve güzel sanatlar akademisi’nin resim bölümü’nde eğitim gördü.

batıbeki, bir süre film eleştirmeni, ressam ve senaryo yazarı olarak çalıştıktan ve iki filmde yönetmen yardımcılığı yaptıktan sonra, 1951 yılında ilk konulu filmi ’’kanlı feryat’’la yönetmenliğe başladı. o tarihten beri 100’den fazla filme imza atan batıbeki’nin filmleri birçok ulusal ve uluslararası festivale katıldı ve pek çok ödül kazandı.

zeki ökten, yılmaz güney, şerif gören, ali özgentürk, halit refiğ gibi ünlü yönetmenlerin yetişmesinde payı olan atıf yılmaz’a, 1991 yılında hacettepe üniversitesi tarafından ’’sanatta onursal doktora’’ payesi verildi.

batıbeki’nin belli başlı bazı filmleri şunlar:
gelinin muradı, ah güzel istanbul, bu vatanın çocukları, taçsız kral, adak, selvi boylum al yazmalım, dağınık yatak, bir yudum sevgi, mine, adı vasfiye, aaahh belinda, hayallerim aşkım ve sen, düş gezginleri, nihavend mucize, eğreti gelin.

cenaze töreni pazar günü
atıf yılmaz batıbeki için 7 mayıs pazar günü saat 10.00’da beyoğlu emek sineması’nda tören düzenlenecek. batıbeki’nin cenazesi, teşvikiye camii’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından zincirlikuyu mezarlığı’nda toprağa verilecek.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol