mezopotamya

tiryaki
tarih boyunca yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış,her zaman için ilklere sahne olmuş oldukça stratejik bir o kadar da hassas bir yapıya sahip bulunan eşsiz coğrafya.

yeryüzünde ilk işe yarar aletler;kesici gereçler,tekerlek,orak,çekiç...ilk buluşlar:ateş,tunç,bakır,tarım... ilk bilimsel bul
uşlar:yazı,mürekkep,kalem,kitap...ilk komün yapılar:köy,ilçe,şehir...ilk savaşlar,ilk barış antlaşması(kadeş)kültürel yakınlaşmalar(helenistik dönem) hep bu arenada gerçekleşmiştir.

hristiyanlık,musevilik,islamiyet, hep bu bölgeden dünya’ya yayılmış,peygamberlerin çoğu da burada öğretilerini yaymıştır.

yeryüzündeki en değerli yeraltı kaynakları başta petrol olmak üzere hep bu bölgede yer alır.en bereketli nehirler(fırat-dicle)bu topraklarda akar.
yine dünya üzerinde üç kıtaya hakim bulunan bu özelliği sayesinde de barındırdığı fikir akımlarını çabucak dünyanın her bir tarafına ulaştıracak kadar faal bir coğrafya bulamazsınız.

yine dünya ikinci bir kez buralarda döngüsünü sürdürmüş(nuh tufanı)burada ömrünü tamamlayacaktır.

tüm zenginliğiyle binlerce kralın iştahını kabartmış,milyonlarca insana mezar olmuş,bir o kadarına da şan şöhret sağlamıştır mezopotamya.
halen üzerindeki cazibeyi yitirmemiş(ırak istilası)barındırdığı zenginlikleriyle tüm dünya için bir çekim merkezi haline gelmiştir adeta.

ve son bir söz cengiz çandar’ın da belirttiği gibi ’’mezopotamya’ya hakim olamayan hiç bir ulus süper güç olamamıştır,olamayacaktır da’’;bugün abd’nin demokrasi maskesi altında sürdürdüğü kanlı eylemlerini hangi amaçla icra ettiği gerçeğini adeta yüzümüze vururcasına.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol